10 Лютого 2022
Новини

На українській станції «Академік Вернадський» - температурний рекорд

На українській станції «Академік Вернадський» - температурний рекорд
В Антарктиді цього тижня на українській станції «Академік Вернадський» зареєстрували температурний рекорд – 12,7 градусів тепла.

Про це повідомили у Національному антарктичному науковому центрі.

Попередній температурний рекорд фіксували у 1985 році, тоді він становив +11,7 С°. Полярники зазначають, що аномальні температури відзначили й на інших антарктичних станціях на острові Кінг Джордж, що північніше за «Вернадського». Такі температурні рекорди, за словами вчених, є одним зі свідчень зміни клімату

Науковці пов'язують різке потепління з явищем «атмосферної ріки», який посилив ефект «гірського фену». «Атмосферна ріка» — це вузька смуга з високою концентрацією атмосферної вологи, яка швидко перенесла теплі маси повітря та вологи з тропіків в Антарктиду.

А ефект «гірського фену» — це сильний теплий вітер із гір. Полярники зазначають, що у той час, коли на станції зареєстрували рекорд, сила вітру була високою — 27,9 м/с. Причиною розвитку цього ефекту є утворення опадів над горами, внаслідок чого повітря втрачає вологу та нагрівається.

Вчені кажуть, що внаслідок посилення глобального потепління очікується збільшення кількості опадів у полярних районах, а отже, й інтенсивність фенів надалі буде посилюватися.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: погода
В тему