22 Січня 2022
Новини

Скільки будемо 2022 року платити за комуналку

Скільки будемо 2022 року платити за комуналку

Що буде з тарифами на комунальні послуги у 2022 році. Українців постійно попереджають про збільшення ціни на газ та електроенергію, коли тарифи на комуналку будуть переглянуті та скільки доведеться платити?

Електроенергія

До 30 квітня 2022 року споживачі, які використовують до 250 кВт електроенергії на місяць, будуть платити за світлом 1,44 грн (цей тариф, згідно з постановою уряду, запровадили з 1 жовтня 2021 року).

Таким тарифом користується 80% населення. Решта ж українців використовують більше світла і тому платять по 1,68 грн за кВт/год. Яким буде тариф із 1 травня – наразі не відомо.

Газ

Щодо цін на газ, то з весни 2021-го уряд відмовився від ринкових механізмів визначення вартості газу для населення, зафіксувавши ціни на рік. Річний тариф на газ передбачає, що до кінця квітня 2022-го постачальники продаватимуть газ населенню за фіксованою ціною. Річна пропозиція для побутових споживачів – від 7,96 грн до 13,5 грн/куб. м.

Клієнти ««Нафтогазу» за річним тарифним планом «Фіксований» платять 7,96 грн за куб м. На скільки зміниться ціна наступної весни – теж наразі не відомо.

Розподіл газу

Зміняться тарифи на розподіл блакитного палива по облгазах. Рішення про встановлення тарифів на розподіл газу для операторів ГРС Національна комісія, яка здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, затвердила 22 грудня.

За словами голови комісії Валерія Тарасюка, після перегляду тарифи залишаться на нинішньому рівні.

«Ми виходили з того, щоб коригування тарифів було на рівні інфляційних процесів, а вийшло навіть менше. Переважно завдяки тому, що газ на виробничо-технологічні втрати враховано на рівні 7,42 гривні за кубометр», – заявив Тарасюк.

Найвищі тарифи на послуги з розподілу газу на 2022 рік комісія встановила для споживачів компаній «Гадячгаз», «Закарппатгаз», «Лубнигаз», «Миколаївгаз», «Тисменицягаз», «Харківгаз» та «Чернівцігаз» – 1,99 грн за куб м на місяць. Найнижчі тарифи отримали «Київгаз» – 0,32 грн, «Харківміськгаз» – 0,43 грн, «Кременчукгаз» – 0,46 грн, «Криворіжгаз» – 0,53 грн та «Черкасигаз» – 0,57 грн.

Зважаючи на тенденцію до зростання тарифів, не слід очікувати здешевлення й таких послуг, як теплопостачання, гаряча й холодна вода, утримання будинку тощо.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, комунальні послуги, електроенергія, ціна на газ
В тему