5 Січня 2022
Новини

Ноги почорніли від звірських знущань: бойовики кілька років тримають у полоні українку

Ноги почорніли від звірських знущань: бойовики кілька років тримають у полоні українку

Українку Марину Юрчак незаконно утримують органи окупаційної адміністрації РФ у Сніжнянській виправній колонії №127 в ОРДО.

Про це повідомила уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денiсова.

Марина - хімік-технолог з Донецька, була затримана 9 листопада 2017 року дорогою на роботу. Рідні шукали її у лікарнях і навіть моргах. Лише за кілька тижнів вдалося з’ясувати, що Марину викрали представники так званого «міністерства держбезпеки ОРДО». Про місце перебування Марини дізналися від іншої заручниці - Олени Лазарєвої, яку звільнили 29 грудня 2019 року.

Як зазначає Денісова, після затримання Марину доправили до сумнозвісної в’язниці «Ізоляція», оскільки від початку російської збройної агресії вона писала пости у Twitter про те, що бачила навкруги - звідки відбуваються обстріли та куди прямує російська військова техніка. Дівчину, як як і всіх заручників, возили на допити у секретні в'язниці так званої «МГБ в ОРДО», де вибивали зізнання. Кожного разу її повертали до «Ізоляції» побитою, а одного разу вона ледь ходила - ноги почорніли від звірських знущань.

У квітні 2018 року Марину Юрчак перевели до донецького СІЗО, а 26 березня 2020-го її було засуджено так званим «Верховним судом в ОРДО» до 15 років позбавлення волі за «шпигунство». У Сніжнянській виправній колонії №127 Марина тяжко працює швачкою по 10-12 годин на добу.

"Такі дії стосовно громадянки України Марини Юрчак є порушеннями не лише українського законодавства, але й норм міжнародного права, в тому числі Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року. Звертаюся до керівництва МКЧХ в Україні терміново здійснити візит до Марини Юрчак, сприяти його негайній госпіталізації та забезпечити кваліфікованою медичною допомогою. Прошу координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитись задля надання відповідної допомоги", - наголосила Денісова.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: донбас, війна на сході україни, полон, росія, війна на сході україни
В тему