31 Грудня 2021
Новини

Переговори Байдена і Путіна: основне

Переговори Байдена і Путіна: основне

Президент США Джо Байден у телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним закликав РФ до деескалації напруги щодо України.

Байден наголосив на зниженні напруження на теренах з Україною і попередив про готовність рішуче відреагувати в разі вторгнення російських військ в Україну. Про це повідомила речниця Білого дому Джен Псакі, - пише УНІАН.

Також Байден висловив підтримку дипломатії, – починаючи на початку наступного року з двостороннього стратегічного діалогу стосовно стабільності, потім за участю Організації Північноатлантичного договору в рамках Ради НАТО-Росія та в рамках ОБСЄ.

«Президент Байден повторив, що відчутний прогрес і цих діалогах може відбутися лише в умовах деескалації, а не ескалації», – йдеться у заяві.

Байден і Путін погодилися, що в деяких сферах переговорів може бути прогрес, а в деяких - навряд чи. Прогрес щодо гарантій безпеки, яких вимагає Росія, можливий на окремих позиціях.

Путін заявив, що санкції проти РФ можуть призвести до розриву відносин між двома країнами. За інформацією з Кремля, США запевнили, що не розміщуватимуть ядерну зброю в Україні. Обидва президенти погодилися, що ядерну війну не можна починати

7 грудня за допомогою закритого каналу відеозв’язку відбулися переговори президентів США та РФ. Під час розмови американський лідер попередив президента РФ про серйозні економічні та інші заходи у разі посилення військової активності на кордоні з Україною. Після переговорів радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що Байден відмовився йти на поступки Путіну щодо перспективи вступу України до НАТО. Також Салліван заявив, що США нададуть Україні додаткову оборонну допомогу.

9 грудня відбулася телефонна розмова Байдена та Володимира Зеленського. За підсумками розмови у Білому домі заявили, що Байден підтримав принцип «не узгоджувати жодних рішень та не проводити обговорень про Україну без участі самої України».

17 грудня МЗС РФ оприлюднило проект договору між РФ та США про «гарантії безпеки» та проект угоди про заходи забезпечення безпеки Росії та держав-членів НАТО.

Зокрема, Росія пропонує НАТО відмовитися від прийняття України до НАТО, а також «від будь-якої військової діяльності на території України». Також РФ пропонує США не створювати військових баз на території країн колишнього СРСР і не приймати ці країни до НАТО.

Дипломати США та Росії 10 січня у Женеві проведуть переговори з питань безпеки з метою обговорення військової діяльності обох країн та зростання напруженості щодо України.

На 12 січня заплановане засідання Ради Росія-НАТО, 13 січня має відбутися багатостороння зустріч у рамках ОБСЄ.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Джо Байден, володимир путін
В тему