17 Грудня 2021
Новини

На Львівщині у чоловіка - рідкісне ускладнення від COVID

На Львівщині у чоловіка - рідкісне ускладнення від COVID

У 68-річного мешканця Стрия виявили мультифокальний тромбоз ниркових та селезінкових артерій.

Це є рідкісним ускладненням коронавірусу, таких випадків у світі виявили лише 9 таких випадків, - пише ZAXID.NET.

До цього випадку лікарі Львова не стикалися з такими ускладненнями. Чоловік майже вилікувався від коронавірусу, але йому почали дошкуляти гострі болі у животі.

Місцеві лікарі не встановили причину бюлю, тому скерували пацієнта до Львова, у Перше територіальне медичне об'єднання. Там чоловікові провели обстеження, зокрема комп'ютерну томографію. Вона показала, тромби відразу у трьох органах – обох нирках і селезінці. Через них у пацієнта почали поступово відмирати частинки цих органів.

Таке хірургічне ускладнення коронавірусу називають мультифокальним тромбозом ниркових та селезінкових артерій. За словами завідувача хірургічного відділення №1 лікарні ТМО Гната Герича, COVID-19 має специфічний вплив на організм. За його словами хвороба руйнує ендотелій – внутрішню вистілку кровоносних судин. І через згущення крові утворюються тромби. Вони ж блокують кровопостачання до органів, призводячи до поступового припинення їхніх функцій.

68-річному стриянину вчасно поставили діагноз, тож львівські лікарі змогли йому допомогти.

Чоловіка лікували лише медикаментами. За допомогою спеціального інфузомата йому цілодобово вводили препарати для розрідження крові. За допомогою найсучаснішого апарата контролю системи гемостазу, тромбоеластометра Rotem, в автоматичному онлайн режимі регулювали необхідне дозування ліків. Також цей препарат підбирав їхню комбінацію та контролював процес лікування.

Медики змогли призупинити розвиток ускладнення. Після 2 тижнів лікування чоловіка виписали з додому. Але він і надалі перебуватиме під контролем фахівців.

За словами медиків, останні хвилі COVID-19 – дедалі агресивніші. Хвороба часто призводить до різноманітних ускладнень – уражень серцево-судинної та нервової систем, головного мозку, панкреатиту, плевриту, пневмоній, тромбозів тощо.

Герич зауважив, що ускладнення коронавірусу важко передбачити. Однак, щоб їх розвивалося якнайменше, пацієнти після лікування повинні чітко дотримуватися рекомендацій медиків. При виникненні незрозумілого болю, тривожних симптомів потрібно відразу звертатися у лікарню, щоб можна було вчасно виявити ускладнення і розпочати лікування.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: львів, коронавірус, Надзвичайні події
В тему

Останні матеріали