8 Грудня 2021
Новини

Переговори Байдена і Путіна: про що домовилися президенти і чого очікувати Україні

Переговори Байдена і Путіна: про що домовилися президенти і чого очікувати Україні

Лідери країн говорили дві години.

Президент США Джо Байдена та його російський колега Володимир Путін провели двогодинні переговори відеозв'язком. У разі вторгнення РФ до України офіційний Вашингтон від себе та європейських партнерів попередив Кремль про масштабний пакет санкцій, що завдасть значної шкоди російській економіці.

Джо Байден дві години провів на відеозв‘язку із Володимиром Путіним, щоб з'ясувати його справжні наміри щодо України: для чого Кремль скупчує свої війська на кордоні, чи збирається атакувати. Також попередити агресора про наслідки таких дій: попередити, але не роздратувати.

Під час розмови Байден перебував у ситуативній кімнаті Білого дому. З ним четверо членів команди. Путін - у Сочі, усамітнився в резиденції Бочарів струмок. Президенти говорять з допомогою перекладача.

Путін вітає візаві помахом руки: "Приветствую вас, господин президент". Байден сміється і махає йому обома: "Вітаю. Радий знов бачити". На цьому відкрита частина розмови завершена. Про те, що відбувалося упродовж наступних двох годин, сторони розповідають окремо.

Російська версія: Путін кивав на Україну за начебто невиконання Мінських угод і провокації проти Донбасу; вимагав гарантій, що НАТО не простягнеться до його кордонів; стверджував, що саме Північно-атлантичний альянс, а не він, прагне загарбати українську територію.

Радник Байдена із нацбезпеки Джейк Салліван вийшов до журналістів із повідомленням, що вони і досі не певні, чи збирається Путін нападати на Украіну. Але попередили, що він має два шляхи: переговори і деескалація, або санкції, на які США не наважилися у 2014 році. "Він (Джо Байден - Ред.) сказав президенту Путіну: якщо Росія знов вторгнеттся в Украіну, Сполучени Штати та наші європейські партнери відповідатимуть потужними економічними заходами. Ми надамо Україні додаткову оборонну техніку понад те, що надаємо вже. Ми посилимо наших партнерів щодо НАТО на східному фланзі у випадку ескалації", - заявив Салліван.

Одразу після переговорів із Путіним, Байден зібрав європейських союзників на телефонній конференції. Відповідь Кремлю має бути узгодженою. Від Німеччини очікують, що у разі вторгнення їхній із Росією газогін "Північний потік-2" помре. "Якщо президент Путін нападе на Україну, ми очікуємо, що газопровід буде зупинено", - наголосила заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд.

У четвер Байден зателефонує президенту Володимиру Зеленському. Реакція офіційного Києва наразі прозвучала від радника глави офісу Михайла Подоляка: сенсацій переговори не принесли, деескалацію і шлях дипломатії в Україні підтримують.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: володимир путін, Джо Байден, володимир зеленський
В тему