7 Грудня 2021
Новини

В Україні знову подорожчає гречка

В Україні знову подорожчає гречка

Наразі в Україні гречка коштує близько 50 грн/кг, проте експерти прогнозують, що до Нового року її ціна може значно зрости.

На їхню думку, таку ситуацію спровокував дефіцит крупи, - інформує "Україна 24".

До дефіциту гречки ж призвели зменшення посівних площ та вирощування господарствами інших культур, наприклад, ріпаку чи соняшнику.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пензін у коментарі "Сегодня" розповів, що високе зростання ціни на гречку можна пояснити лише її "накручуванням" з боку виробників. При цьому він наголосив: значення цієї крупи перебільшено.

Так, за його словами, Україна споживає близько 20 млн тонн зерна щорічно для різних потреб. Частка ж гречки у цьому – мала. За рік українці з'їдають лише 116 тис. тонн цієї крупи.

"Цінність гречки, на мою думку, вкрай завищена. Крім того, у нас вже був прецедент, коли гречкосії потужно "підтягували" ціну", – підкреслив він.

До слова, вУкраїні також можуть подорожчати на 15% масло, курятина, яйця та майонез. Це пояснюється традиційним підвищенням попиту на продукти перед зимовими святами.

"Якщо вже продумано меню та кількість гостей, то можна купити вершкове масло, яке підніметься в ціні на 15%. Те ж стосується і вершків", – радить експерт. За її оцінками, яйця подорожчають із 30 грн до 40-50 грн за десяток, а також зросте ціна на делікатеси (сирокопчена ковбаса, хамон).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, їжа, ціни
В тему