28 Листопада 2021
Новини

У Києві - акція пам'яті Павла Шеремета

У Києві - акція пам'яті Павла Шеремета

У Києві організували акцію пам'яті вбитого журналіста, одного з керівників "Української правди" Павла Шеремета.

28 листопада йому б виповнилося 50 років, - пише УП.

В акції беруть участь білоруські та українські журналісти, друзі Павла, інші небайдужі.

Вони зібралися біля пам'ятника Шеремету на перетині вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка, де й загинув журналіст.

Зокрема, на акції виступили головний редактор УП Севгіль Мусаєва та заступник голови Білоруської асоціації журналістів Борис Горецький.

Довідка: Павло Шеремет народився 28 листопада 1971 року в Мінську.

Журналіст працював у трьох країнах – Білорусі, Росії та Україні. Після його арешту в Білорусі за критичні матеріали в 1997 році був змушений виїхати до Росії. Пізніше Шеремета позбавили білоруського громадянства.

З 1998 року журналіст будував професійну кар'єру в Росії, працював на провідних російських телеканалах як автор документальних фільмів та спецпроєктів. Але в кінці 2000-х він змушений був покинути Перший телеканал, бо не захотів миритися з цензурою і тиском.

З 2012 року Шеремет жив і працював у Києві: був автором і ведучим програми в форматі late-night-show "Проти ночі з Павлом Шереметом", вів ранкове шоу на українському "Радіо Вести", публікувався в "Українській правді", а з 2014 став виконавчим директором видання. Займався розвитком школи журналістики при "Українській правді".

Нагадаємо, Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль. 12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що затримали трьох підозрюваних у вбивстві: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь. 22 травня 2020 року слідство у справі ймовірних виконавців вбивства було завершене. Розслідування щодо замовників виокремлене в іншу справу і триває. Усі затримані заперечують свою причетність до злочину та вважають переслідування політичним.

Пізніше суд відпустив під цілодобовий домашній арешт підозрюваного у вбивстві Андрія Антоненка, а Яну Дугарь взагалі звільнив під заставу. 4 серпня суд розпорядився зняти з Юлії Кузьменко електронний браслет і замінити цілодобовий домашній арешт на нічний. 27 вересня 2021 року Антоненку призначили нічний домашній арешт замість цілодобового. Суд також продовжив на 2 місяці дію запобіжного заходу у вигляді нічного домашнього арешту для підозрюваної Юлії Кузьменко та дію особистого зобов’язання для підозрюваної Дугарь.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: київ, журналісти
В тему