27 Жовтня 2021
Новини

Антивакцинаторам на замітку: що каже про примусову вакцинацію ЄСПЛ

Антивакцинаторам на замітку: що каже про примусову вакцинацію ЄСПЛ

Кожен противник вакцинації знає, що примусова вакцинація порушує його права на фізичну недоторканність, повагу до людської гідності і приватного життя. У вихованих і конструктивних обговореннях, які відбуваються в соціальних мережах, ця правова позиція зазвичай підкріплена практикою Європейського суду з прав людини.   

Спілка мертвих юристів закопалася у практику ЄСПЛ за останні сорок років аби дослідити, що ж саме говорить Суд про вакцинацію.

Бекграунд

  • В Україні знов ковідні рекорди: минулого четверга від ковіду померли 546 людей. Це як ніби на дорозі одночасно зіткнулися 136 автомобілів із водієм та трьома пасажирами в кожній, і всі вони загинули (каже Бабель).
  • Але пік захворювань і смертей не в усьому світі. За даними Reuters у світі зараз лише 17 країн потерпають від піку інфікування ковідом. Серед них і Україна.
  • Можливо, це якось пов’язано із тим, що в Україні найнижчий серед країн Європи відсоток вакцинованих: за різними даними між 15 і 17%. “За перший квартал 2021 Українці отримали приблизно 232 000 першої дози  вакцини. Для порівняння: у африканській Руанді, де населення втричі менше, першу дозу отримали 349 000 людей”, каже the Atlantic.
  • І, здається, причина такого низького рівня вакцинації в Україні не у відсутності вакцин. Виявляється, люди просто відмовляються вакцинуватися. Є навіть такі, хто відмовляється безкоштовно вакцинуватися, і замість цього купують фейкові ковід сертифікати (чим створюють трохи принизливі теми для текстів у New York Times).
  • Ха, ми впевнені, ви не знали, що Україна завжди була і досі є у топі країн світу за кількістю антивакцинаторів.

Конвенція

Стаття 2 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод накладає на державу позитивний обов’язок вживати необхідних заходів для захисту життя осіб, які перебувають під її юрисдикцією.

Цей обов’язок складається із двох елементів:

  • запровадження нормативно-правової бази і
  • вжиття практичних превентивних заходів.

З іншого боку, стаття 8 Конвенції передбачає захист від свавільного втручання держави у приватне життя особи та містить перелік випадків, коли таке втручання можливе:

  • втручання здійснюється згідно із законом;
  • є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни;
  • для запобігання заворушенням чи злочинам;
  • для захисту здоров’я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Що каже ЄСПЛ

Х. проти Австрії, 1979 

Контекст цієї справи дуже відрізняється від нашої теми: медична процедура в цій справі була частиною процесу по збору доказів для цілей судового процесу. Але все ж, висновок Суду трохи дотичний до ситуації медичного втручання з медичною метою.

Про що справа: Справа про примусове проведення аналізу крові. 

Що сказав суд: примусове медичне втручання, навіть незначне, вважається втручанням у право на приватне життя.

Карло Боффа проти Сан-Марино, 1998

Про що справа: 14 батьків з Сан-Марино відмовилися дати згоду на обов’язкове щеплення їх дітей від гепатиту В.

Що сказав суд: держава наділена широким полем розсуду в питаннях вакцинації як способу запобігання поширенню небезпечних захворювань та визнав, що в цій справі таке втручання було необхідним в демократичному суспільстві.

Релігійна громада Свідків Єгови в м. Москва проти Російської Федерації, 2010

Ця справа не стосувалася безпосередньо статті 8, однак у ній для нас були цікавими висновки Суду про відмову особи від медичної допомоги та згадки у цьому контексті про вакцинацію.

Про що справа: це дуже відома справа, де релігійна громада Свідків Єгови в РФ боролася за визнання порушення їх прав на свободу думки, совісті і релігії.

Про що була заява: громада подала заяву до ЄСПЛ у зв’язку з рішеннями російських судів про відмову в реєстрації громад та заборони їх діяльності. Держава зробила це, зокрема, через те, що вони сприяють відмові від медичної допомоги, коли така відмова може спричинити летальні наслідки (громада забороняла переливання крові пацієнтам від інших осіб, оскільки у Свідків Єгови кров людини вважається священною).

Що сказав суд: Суд підкреслив, що відмова за релігійними мотивами від медичного лікування, яке, можливо, рятує життя пацієнта, є дуже складною юридичною проблемою, пов’язаною з конфліктом між інтересами держави щодо захисту життя та здоров’я своїх громадян та правом громадян на приватну автономію у сфері фізичної недоторканності та релігійних переконань. Однак суд також підкреслив, що у ситуації зі Свідками Єгови пацієнти все ж хочуть вилікуватися, просто обирають інший метод лікування, який відповідає їх релігійним поглядам, де це можливо. 

Суд вказав, що сама суть Європейської конвенції полягає в пошані гідності та свободи людини, а поняття самовизначення та особистої автономії є важливими, що відповідають принципам, які відповідають принципам їхньої дотримання. А у разі відмови від медичної допомоги, навіть з ризиком летального наслідку, примусове лікування, без згоди дієздатного, повнолітнього пацієнта є втручанням у право на особисту недоторканність і посяганням на права, що гарантовані статтею 8 Конвенції.

У пацієнта має бути право приймати рішення відповідно до своїх власних поглядів і цінностей, якими б нераціональними, нерозумними та недалекоглядними вони не були на думку інших людей.

Свобода вибору та самовизначення самі по собі є фундаментальними складовими життя, і за відсутності будь-яких ознак необхідності забезпечення захисту третіх осіб, наприклад, шляхом примусової вакцинації населення у період епідемії, держава повинна утримуватися від втручання у свободу вибору громадян у питаннях охорони здоров’я.

Це твердження, як і багато інших ремарок в попередніх рішеннях ЄСПЛ щодо вакцинації, дають зрозуміти, що вакцинація від COVID-19 в умовах пандемії відрізняється від загальної обов’язкової вакцинації або медичного втручання за інших умов. Дивіться далі.

Соломахін проти України, 2012    

Про що справа: заявник оспорював проведення вакцинації від дифтерії.

Що сказав суд: Суд вказав, що 1) так, фізична недоторканність особи охоплюється концепцією «приватне життя», яке захищене статтею 8 Конвенції (X and Y v. the Netherland), 2) так, недоторканність тіла людини стосується найбільш інтимних сфер приватного життя, а обов’язкове медичне втручання, навіть незначного характеру, є втручанням у це право на приватне життя (Y.F. v. Turkey) 3) так, обов’язкова  вакцинація як процедура є втручанням у право на повагу до приватного життя, а саме фізичну та психологічну недоторканість, передбачені статтею 8 Конвенції. Однак таке втручання було передбачене законодавством України та переслідувало легітимну мету охорони здоров’я, що не може вважатися порушенням статті 8 Конвенції, а саме права на приватне життя. 

Єдине, над чим задумався суд у цій справі – чи втручання було необхідним в демократичному суспільстві. На думку Суду, таке втручання може бути виправдане необхідністю контролю над поширенням інфекційних хвороб в регіоні. Суд також відзначив, що перед тим, як робити щеплення, медичний персонал перевірив, чи підходить вакцина пацієнтові, а тому, на думку суду, застережні заходи перед вакцинацією були дотримані, що забезпечило баланс між особистою недоторканністю заявника та інтересом держави щодо охорони здоров’я населення. 

До речі, на це рішення ЄСПЛ покликався Верховний Суд у своїй постанові у справі N 682/1692/17, у якій Верховний Суд розглядав питання про те, чи законною є відмова у відвідуванні хлопчиком садочка, якщо йому у віці 18 місяців не було зроблене профілактичне щеплення проти дифтерії, коклюшу та правця, а його матір – проти вакцинації.

Суд послався на рішення ЄСПЛ та вказав, що вимога про обов’язкову вакцинацію населення проти особливо небезпечних хвороб з огляду на потребу охорони громадського здоров’я, а також здоров’я зацікавлених осіб, є виправданою. Тобто в даному питанні превалює принцип важливості суспільних інтересів над особистими, однак лише у тому випадку, коли таке втручання має об’єктивні підстави — тобто було виправданим.

Ваврічка та інші проти Республіки Чехія, 2021

Саме це рішення сьогодні згадують юридично талановиті фейсбук експерти з антивакцинування. Тому опишу його детальніше. 

Про що справа

Справа стосується шістьох заявників, серед яких батько, який не хотів вакцинувати своїх дітей та був притягнутий через це до відповідальності у Чехії у вигляді штрафу, а також заявники, які з різних причин (зазвичай через стан здоров’я у дитинстві або переконання батьків) не отримали обов’язкових вакцин у дитинстві та через це не були допущені до закладів освіти. Батьки скаржилися на накладення на них санкцій за відмову від обов’язкової вакцинації їх дітей від загальних захворювань (дифтерія, коклюш, правець, поліомієліт, гепатит В, кір і краснуха).

Позиція заявників

Заявники вказували на порушення:

а) їх недоторканності,
б) права виховувати своїх дітей згідно з переконаннями батьків, і
в) права на освіту через заборону невакцинованим дітям відвідувати заклади освіти. 

На їхню думку, держава не забезпечує прозорість процесу вибору вакцин та вакцинації, а також -обов’язкова вакцинація не дає надійної статистики про захворюваність, а натомість добровільна вакцинація давала б надійніші цифри. Уряд надав суду наукові медичні висновки спеціалістів про вплив вакцинації на рівень захворюваності. Заявники ж наполягали на тому, що вказані висновки були замовлені урядом у фармацевтичних компаній. Також заявники вказували, що дослідження негативних наслідків вакцинації має враховувати як негайні наслідки після вакцинації, так і довготермінові віддалені наслідки, такі як послаблення імунітету вакцинованої особи до інших хвороб. 

Заявники також вказували, що позбавлення дітей права відвідувати заклади освіти є покаранням за відмову від вакцинації, що негативно впливає фінансово  на усю сім’ю, де виховується дитина, та спосіб її життя, позбавляє її права на отримання освіти. При цьому заявники вказували, що розуміють важливість такого явища, як вакцинація, для забезпечення охорони здоров’я групи населення. Однак основним питанням для заявників є пропорційність. На їх думку, лише добровільна вакцинація є більш пропорційним заходом досягнення мети охорони здоров’я групи населення. 

Цікаво, що Суд надав дозвіл на долучення письмових зауважень від різних, у тому числі антиваксівських, ГО (Асоціації пацієнтів, які постраждали від вакцин, ROZALIO – група батьків для покращення усвідомлення та вільного вибору щодо вакцинації), кожна з них надала свої коментарі. Уряди Франції, Німеччини, Польщі і Словаччини надали свої коментарі до справи.  

Так от, Асоціації пацієнтів, які постраждали від вакцин, вказували у своєму коментарі для суду про те, що насправді не існує достатньо обгрунтованих даних про дієвість вакцин, що педіатри самі недостатньо обізнані про таку ефективність, а проведення таких досліджень спонсорується фармацевтичними компаніями. 

Вони вказували на те, що немає достовірних досліджень про календарі щеплень. А для того, щоб зменшити вплив противників вакцинації, вживаються контрзаходи у вигляді покладення обов’язку на педіатрів проводити вакцинацію, масових медіа кампаній, фінансованих фармкомпаніями, існування юридичної гілки влади, яка симпатизує обов’язку вакцинації, в особі Конституційного суду Чехії, деза, яку поширюють офіційні органи державної влади про необхідність вакцинації. 

Що сказав суд

Суд визнав наявність втручання у права заявників. А також і те, що таке втручання було законним, пропорційним та необхідним в демократичному суспільстві (про цю другу тезу експерти-антивакцинатори рідко згадують). 

ЄСПЛ допустив відповідальність у вигляді штрафу за недотримання обов’язку вакцинації батьком дитини. ЄСПЛ наголосив на тому, що санкції за відмову від вакцинації мають носити захисний, а не каральний характер.

Що цікаво, у своєму рішенні ЄСПЛ відмітив нещодавню зміну політики деяких європейських країн щодо суворішого підходу через зменшення добровільної вакцинації та зниження колективного імунітету.

Також кажуть, що між Договірними Сторонами існує загальний консенсус, який стійко підтримується спеціалізованими міжнародними органами, щодо того, що вакцинація є одним з найбільш успішних та економічно ефективних заходів охорони здоров’я.

У рішенні Суд цитує Соломахіна проти України та каже, що так, обов’язкова вакцинація – це втручання, як і кожне обов’язкове медичне втручання. Але чи було воно виправданим? Для цього суд дає оцінку, чи було втручання законним, чи переслідувало воно легітимну мету та чи було воно необхідним в демократичному суспільстві. Саме такі критерії має оцінити суд при визначенні, чи порушене право на приватність. 

Суд вказав, що так, незважаючи на те, що обов’язок вакцинації був передбачений як законами, так і підзаконними актами, Суд розуміє під словом «законний» також епітет «формальний». Тобто вакцинація могла бути передбачена як законом, так і підзаконним актом. 

Читніть ще про легітимну мету і необхідність у демократичному суспільстві

ЄСПЛ (16 суддів проти 1) дійшов висновку, що обов’язкова вакцинація, на яку скаржилися заявники, оцінена в контексті національної системи, проводиться в розумному співвідношенні пропорційності до законних цілей. 

На десерт – про тимчасові заходи. Правило 39

В ЄСПЛ є процедура вжиття тимчасових заходів. У разі наявності ризику непоправної шкоди, ЄСПЛ за проханням особи може дати вказівку державі негайно припинити/вчинити певні дії.

За цієї процедурою звернулись 672 французькі пожежники, які просили ЄСПЛ призупинити виконання обов’язку вакцинації, який державою було накладено на них законом від 5 серпня 2021 року. Вони аргументували свою заяву тим, що такий обов’язок несе загрозу їх праву на працю та на отримання заробітної плати.

24 серпня 2021 ЄСПЛ відхилив розгляд заяви в цьому порядку та вказав, що він задовольняє заяви про вжиття тимчасових заходів лише у виняткових випадках, за наявності реального ризику незворотної шкоди. 9 вересня 2021 ЄСПЛ відхилив аналогічні заяви 30 медиків з Греції.

Така відмова не забороняє цим заявникам подати заяву до ЄСПЛ з цих же питань, але в стандартному порядку розгляду повноцінної справи. Тому, все найцікавіше тільки починається. На сьогодні, в ЄСПЛ на розгляді знаходяться як мінімум дві повноцінні справи проти обов’язкової вакцинації, подані грецькими медиками.

Висновки

Ми з повагою ставимося до тих, хто не читав, а прогортав наше простирадло тексту одразу до висновків, тому ось коротко позиція ЄСПЛ:

  • Обов’язкова вакцинація — це втручання, однак таке втручання є виправданим і не є порушенням статті 8, якщо воно було законним, переслідувало легітимну мету та було необхідним в демократичному суспільстві.
  • Мінімальне обмеження людини у вигляді обов’язкової вакцинації за умови відсутності протипоказань є прийнятним. Це захист суспільного інтересу та прав інших громадян на життя.

Ну а висновок такий.

Думаю, ви погодитеся із тим, що співвідношення між приватним і громадським інтересом у діях конкретної людини значною мірою залежить від світогляду і цінностей цієї конкретної людини.

Якщо особисті принципи є для людини вищою цінністю, ніж громадське здоров’я, це потрібно прийняти, хоча це і суперечитиме нашим (вашим) цінностям. Розуміємо, це не беззаперечна теза, але все ж продовжимо її: у такому випадку громадськість має право (теж не беззаперечне) з метою захисту свого здоров’я/життя максимально відмежуватися від такої принципової людини, тобто заборонити користуватися громадським транспортом, закладами громадського харчування, іншими громадськими місцями. ЄСПЛ проти такої ідеї поки не висловлювався. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, щеплення, суд, Україна
В тему