7 Жовтня 2021
Новини

Чому «Волиньобленерго» знову відключає боржників

Чому «Волиньобленерго» знову відключає боржників

У «Волиньобленерго»  інформують, що масово отримують повідомлення від електропостачальників про відключення боржників. 

Поки діяла заборона на відключення, окремі споживачі сприймали її як «дозвіл» не оплачувати рахунки за спожиту електроенергію.  Оскільки відключення та відновлення електропостачання здійснює оператор системи розподілу,  директор комерційний «Волиньобленерго» Ірина Дмитроца відповідає на найбільш популярні запитання споживачів про відключення, - інформують в пресслужбі товариства.

Чому відключають у карантин?

У серпні скасували заборону відключення через заборгованість  у регіонах, де запроваджені «помаранчевий», «жовтий» чи «зелений» рівні епідемічної небезпеки.  Обмеження діє тільки у тих областях, де встановлений «червоний» рівень епідемічної небезпеки. 

Чи зобов’язаний представник оператора системи розподілу пред’явити посвідчення?

Так, зобов’язаний. Працівник завжди мусить мати його із собою. Це документ встановленого зразка, де вказано прізвище, ім’я, по батькові працівника, його фото працівника та посада. Посвідчення має номер, назву структурного підрозділу, печатку та логотип підприємства. Термін дії посвідчення – відповідно до строку дії трудового договору працівника. Якщо службового посвідчення немає, клієнт має право не допускати таку людину на приватну територію.

Чи мають надсилати попередження про відключення?

Попередження про припинення електроживлення надсилають споживачу за 5 робочих днів до запланованої дати припинення чи обмеження розподілу електричної енергії (розділ 11.5.12 КСР).

Які терміни відновлення електропостачання?

Оператор системи розподілу відновлює розподіл електроенергії протягом 3 робочих днів у містах та 5 робочих днів у сільській місцевості.

Тобто відновлюють електропостачання лише за умови повної сплати боргу. А окрім сплати заборгованості за використану електроенергію, після відключення колишній боржник має ще одне грошове зобов’язання – відшкодувати витрати за повторне підключення до електромережі. Залежно від способу відключення, такі витрати становлять від 350 (на лічильнику) до 1 200 грн (на опорі).

На жаль, по Волині багато клієнтів, які вважають оплачувати за електроенергію можна коли заманеться, або й не оплачувати взагалі.

Жорстка позиція «Волиньобленерго» продиктована вимогою на відключення боржників постачальників електричної енергії наступною причиною: оскільки кожен постачальник гуртом купує електричну енергію й зобов’язаний наперед сплатити увесь обсяг електроенергії.

У разі якщо постачальна компанія цього не виконає, вона не отримає заявлений обсяг електроенергії. Тобто немає грошей – немає потрібного обсягу електроенергії, щоб задовольнити потреби споживачів. А тоді з вини боржників без світла можуть залишитися й споживачі, які сумлінно сплачують за використану енергію.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, комунальні послуги, волиньобленерго
В тему