14 Вересня 2021
Новини

«Поховали» два роки тому: в Ковелі жінка в суді доводила, що вона жива

«Поховали» два роки тому: в Ковелі жінка в суді доводила, що вона жива

У міськрайонному суді Ковеля розглянули справу про скасування акту про смерть мешканки району.

Жінці, яку помилково «похоронили» два роки тому, довелося в суді скасовувати акт про власну смерть, - пише Ковель.Медіа.

Відомо, що 30 травня 2019 року вона лікувалася в психіатричній лікарні в Олиці, але про своє місце перебування ні вона, ні адміністрація лікувального закладу не повідомили родичів.

Її мати звернулась до поліції із заявою про зникнення доньки, а наступного дня до сина «зниклої» зателефонували з поліції і попросили прийти на впізнання тіла жінки, яке знайшли 12 липня того ж року у чагарниках біля провулку Шевченка у Ковелі. Син хворої громадянки, невістка та мати за зовнішніми ознаками впізнали тіло рідної людини. Як вони розповіли згодом у судовому засіданні, в той день були в стані сильного душевного хвилювання, працівники поліції та моргу здійснювали психологічний тиск та наполягали, що тіло виявленої жінки з високою ймовірністю є їх родичкою, оскільки труп для впізнання мав ознаки гнильних процесів, внаслідок чого обличчя було деформоване. Тож вони впізнали за подібним зростом, статурою, відсутністю передніх зубів, кольором волосся, стилем одягу.

Відомо, що розслідування у цьому кримінальному провадженні проводила старший слідчий СВ Ковельського відділу поліції Надія Сметюх.

16 липня провели державну реєстрацію смерті та видали свідоцтво про смерть. За результатами досудового розслідування 30 липня 2019 року слідча винесла постанову про закриття кримінального провадження за фактом виявленого тіла.

Проте невдовзі син волинянки знайшов її в обласній психіатричній лікарні. 12 серпня 2019 року прокурор місцевої прокуратури Анна Антонюк скасувала постанову поліції про закриття кримінального провадження.

Син помилково похованої громадянки ще у липні 2019 року звертався до Ковельського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану із заявою про скасування актового запису про смерть, однак йому відмовили. Мовляв, такий запис може бути анульований лише на підставі рішення суду.

Допитані в судовому засіданні свідки пояснили, що є родичами позивачки. Підтвердили, що позивачка – їх рідна людина, жива та в судовому засіданні присутня саме вона.

З урахуванням встановлених обставин та досліджених доказів в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позивачка жива.

Проте Ковельський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в районі позов не визнав, посилаючись на те, що актовий запис про смерть позивачки, не підлягає анулюванню, оскільки факт смерті фізичної особи встановлений, адже виявили труп особи, а тому цей факт відповідно підлягає державній реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану. Вони зазначили, що те, що син позивача помилився та з певних причин впізнав в померлій особі свою матір може бути підставою лише для внесення змін до актового запису про смерть, а не його анулювання.

Суддя Ковельського міськрайонного суду Юлія Шергіна позов задовольнила повністю та ухвалила анулювати актовий запис про смерть мешканки району.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: ковель, Волинь, суд, смерть
В тему

Останні матеріали