2 Вересня 2021
Новини

У Польщі поліція до смерті побила молодого українця

У Польщі поліція до смерті побила молодого українця

У Вроцлаві поліція затримала та жорстоко побила 25-річний українця Дмитра Никифоренка.

Через це хлопець помер 30 липня у витверезнику Вроцлава, - пише Gazeta Wyborcza.

Деталі його смерті польські видання почали оприлюднювати лише тепер. Українець повертався в додому на автобусі. Раніше він пив алкоголь з колегами по роботі. За однією з версій, загиблий заснув в автобусі, за іншою – дивно поводився і бився головою об вікно.

Водій громадського транспорту викликав "швидку", а та - поліцейський патруль. У крові українця виявили 1,5 проміле алкоголю. У поліції стверджують, що Дмитро агресивно поводився, тому до нього  застосували газ і наручники. Проте з камер свідеопостереження з витверезника видно, що до українця необгрунтовано застосували насильство.

За даними газети, його били і душили, хоча він не був агресивним. На кадрах видно, як Дмитро зайшов до кімнати о 22.27 з характерною плямою від застосування сльозогінного газу. Коли йому розстебнули наручники, чоловік намагався встати. У цей момент на нього накинулись шестеро людей – правоохоронці і співробітники витверезника.

Вони сідали на чоловіка, притискали його голову до підлоги коліном, прив’язали до ліжка, били його кулаками, кийком і душили. Таке поводження тривало пів години, доки у ситуацію не втрутився лікар. Реанімаційні заходи не були успішними і Дмитро помер о 23:53.

Офіційно причина смерті українця досі не встановлена. Його поховали в Україні в середині серпня.

За даними видання, попередні висновки експертів вказують на те, що ймовірною причиною смерті стало насильницьке задушення.

Розслідування смерті українця веде районна прокуратура Свидниці. Воно був перенесене туди, щоб уникнути звинувачень в упередженості. Слідчі чекають результатів розтину, призначені додаткові аналізи.

Головний комісар поліції Нижньої Сілезії Каміл Ринкевич розповів RMF FM, що у поліцейських були включені камери на уніформі. Стаж роботи правоохоронців, які були відсторонені, -  від 2 до 19 років.

Wyborcza пише, що чотирьох поліцейських відсторонили від роботи, а двох звільнили.

Відомо, що Генеральне консульство України у Кракові співпрацює з правоохоронцями. У Вроцлаві зараз перебуває український консул для ознайомлення із ходом розслідування. Зауважують, що одна із версій слідства – перевищення повноважень працівниками поліції.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: українці у польщі, польща, смерть, кримінал, вбивство
В тему