30 Серпня 2021
Новини

Єврейський Новий рік 2021: Коли і як святкують Рош Га-Шана

Єврейський Новий рік 2021: Коли і як святкують Рош Га-Шана

Єврейський Новий рік, або Рош Га-Шана в 2021 році наступає випадає на 6 — 8 вересня — в перший день місяця тишрей за місячним іудейським календарем.

Згідно з єврейським літочисленням, свято ознаменує настання 5782 року з моменту створення світу.

Єврейський Новий рік 2021: традиції свята

Рош Га-Шана — один з головних єврейських свят. За традицією, у цей день Бог визначає долі людей на наступний рік: іудеї вірять, що на Новий рік на небесах вирішується, хто буде жити в достатку, хто в бідності, а кому судилося померти.

На Єврейський Новий рік 2021 віруючі обов’язково моляться. Вважається, що щире покаяння і вихваляння Творця здатні вплинути на його рішення щодо долі людини.

У дні святкування Рош Га-Шана в синагогах обов’язково сурмлять в шофар — спеціальний інструмент з баранячого рогу. Звуки шофара символізують заклик до покаяння, добрим помислам і переосмислення всього свого життя і вчинків. Сам баранячий ріг нагадує євреям про агнця, якого Авраам приніс в жертву Богу замість свого сина Ісаака.

Крім того, Єврейський Новий рік — це час просити вибачення у тих, кого образив чи обдурив. Відразу ж після свята починається десятиденний період, під час якого можна виправити свої помилки і змінити долю на краще.

У ці дні євреї бажають один одному всього найкращого. Люди вітають один одного, кажучи «Шана Това!» — «Доброго вам року!», Або «Льоша това, тікатев ветехатем» — «Дай Бог, щоб ви були записані на щасливий рік в Книзі життя!». Також євреї дарують один одному подарунки, відправляють святкові листівки.

Завершуються ці 10 днів Судним днем, або Днем примирення, який називається Йом Кіпур. Вважається, що в цей час Бог стає милосердним і дає людям ще один шанс виправитися.

Що їдять на Єврейський Новий рік

Як і інші єврейські свята, Новий рік починається з вечірньою незадовго до заходу сонця. Господиня будинку запалює свічки, глава сім'ї здійснює спеціальний обряд Кідуш, і всі бажають один одному щасливого року.

Потім сім'я приступає до трапези. На столі напередодні Єврейського Нового року стоїть велика бараняча голова або голова риби. Щоб рік був урожайним, господиня подає всілякі фрукти і овочі.

На Рош Ха-Шана прийнято подавати до столу нарізану кружальцями моркву, яка за формою і кольором нагадує монети і символізує достаток у новому році.

Традиційним фруктом на Єврейський Новий рік вважається гранат. Однак в тих регіонах, де гранати не ростуть, їх замінюють яблуками. Євреї бажають один одному солодкого і вдалого року, тому неодмінно вмочують фрукти або святковий хліб халу в мед.

Щоб новий рік не приніс біди і горя, на Рош Га-Шана категорично заборонено їсти гірку і кислу їжу. Також у святкові дні не прийнято їсти горіхи, тому що числове значення слова «горіх» на івриті є одним числовим значенням слова «гріх».

Новорічна трапеза завершується благословенням. Люди дякують Богові за їжу, за ізраїльську землю і місто Єрусалим, а також за все добре, що Творець дарує їм кожен день.

Єврейський Новий рік в Україні

На Рош Га-Шана всі євреї, які сповідують хасидизм, вважають своїм обов’язком побувати хоча б раз у своєму житті на могилі цадика Нахмана, яка знаходиться в Умані Черкаської області. Вважається, що якщо вони зустрінуть новий рік біля його могили, то наступний рік буде щасливим.

З року в рік у ніч на Рош Га-Шана в Умані проходять галасливі і масові єврейські гуляння. Основний потік паломників очікують з початку вересня. Очікується, що на Єврейський Новий рік 2021 Україну відвідають 50 тисяч хасидів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
В тему