16 Серпня 2021
Новини

Загубленого біля Говерли 6-річного хлопчика знайшли живим: не їв, не пив, спав на землі

Загубленого біля Говерли 6-річного хлопчика знайшли живим: не їв, не пив, спав на землі

У неділю, 15 серпня, після понад доби пошуків на Прикарпатті розшукали зниклого біля Говерли 6-річного Олексія Стефанціва з Коломиї. Хлопчик напередодні пішов з родичами на гору і загубився. Як повідомили в ДСНС та поліції Івано-Франківської області, близько 19:30 15 серпня група волонтерів знайшла дитину на маршруті в напрямку гори Кукул, за понад 2 км від місця зникнення. Хлопчик втомлений і наляканий, але живий і його життю нічого не загрожує. Зараз хлопчик з батьками.

Нагадаємо, 14 серпня близько 19:05 під час підйому по зеленому маршруту на г. Говерла поблизу смт Ворохта групи туристів в складі 6 осіб з м. Коломия, відстав від групи та заблукав хлопчик (2015 р.н.). Негайно було організовано пошукові роботи з подальшим нарощуванням сил та засобів.

Всього до пошукових робіт було залучено 245 осіб, 25 од. техніки, 7 собак та квадрокоптер.

Живий та неушкоджений знайшовся Олексій. Малий наче й не пережив такої страшної пригоди: 30 годин сам-самісінький був у горах без теплого одягу та навіть води. В обіймах тата охоче роздає інтерв'ю:

- На чому ти спав?

- На землі.

- Тобі не холодно було? Що ти їв?

- Та нічо. Я не хотів їсти. Не пив, бо в мене не було рюкзака і води.

Для 6-річного Олексія Стефанціва з Коломиї це була перша мандрівка у гори. З родичами Олексій у суботу, 14 серпня, пообіді вирушив із Заросляка. Обрали найлегший "зелений" маршрут на Говерлу - завдовжки майже 5 км. Дитина загубилася на першому ж, але рідні це зрозуміли аж за дві години. "Побіг доганяти свого братика і свою тьотю. Вони пішли вперед. Я постійно бачила його кепочку. Думала, він підніметься вище і зустрінеться з усіма. Коли я вже зустрілася з дочкою, дітьми, то виявилося, що його нема", - згадує бабуся Орися Ямборак.

Ще згаяли час, коли до вечора шукаючи малого самотужки. Зрештою зателефонували рятувальникам. На пошуки підняли майже пів тисячі рятувальників, поліцейських, військових, лісників, кінологів з собаками та волонтерів. Саме двоє коломийських добровольців і знайшли Олексійка.

- Тримай, це твоя (палка - Ред.). Він її тримав, щоб від звірів відбиватись.

- А ти бачив звірів?

- Ні, він не бачив. Але про всяк випадок.

- Він спускався швидше, ніж ми. Ми його ледве наздоганяли.

Від стежки на Говерлу хлопчик відійшов убік на понад 2 км. У горах, а особливо для дитини, відстань колосальна. Хлопчика знайшли на вершині гори Велика Козмецька. На відстані близько 2 км дуже пересіченою місцевістю і з великим перепадом висот. Холодна ніч була - вісім градусів тепла.

Стефанціви обіцяють сина не сварити, що втік від бабусі, заблукав, а також примусив так багато людей хвилюватись. "Я не знаю, як дякувати! Всім вклоняюся до землі", - каже батько.

Хлопчика навіть у лікарню не повезли - так добре він себе почуває. Батьки забрали його додому.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: карпати, діти, поліція
В тему