13 Серпня 2021
Новини

Конституція Пилипа Орлика - в Україні: де її покажуть

Конституція Пилипа Орлика - в Україні: де її покажуть

Конституція Пилипа Орлика 10 серпня вперше прибула в Україну, де її тимчасово експонуватимуть в Софійському соборі в Києві.

До слова, оригінал привезли в межах святкування 30-ї річниці Незалежності України. Про це інформують в ОП і перший заступник гендиректора Національного заповідника "Софія Київська" Вадим Кириленко.

Історичний документ можна буде побачити з 16 серпня до 14 листопада в Софійському соборі на шведській виставці "Раритети Української козацької держави – Гетьманщини XVII- XVIII ст.". Там вже готуються до експозиції. 

Варто зауважити, що Конституція Пилипа Орлика (1710) з часу свого створення за 311 років вперше прибула в Україну.

Зеленський доручав це міністру закордонних справ Дмитру Кулебі. Переговори тривали багато місяців, бо шведська сторона була готова надати лише копії документа, проте все ж вдалося дістати на певний час оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика.

Для експонування Конституції Пилипа Орлика та інших артефактів, зі Швеції прибули спеціальні вітрини з вбудованою системою мікроклімату та безпеки.

Також на експозиції будуть булава гетьмана Пилипа Орлика з Міської бібліотеки Лінчопінга, мощехранительниця (знак гідності голови української держави, або Клейнод гетьмана Івана Мазепи) та два оригінали універсалів гетьмана Івана Мазепи, що зберігаються в Україні.

Довідка: Перша українська Конституція була ухвалена на зборах козацтва біля містечка Тягиня на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року. Вона містить преамбулу, 16 статей та присягу гетьмана. Конституція Пилипа Орлика була укладена у двох примірниках: українською та латинською мовами, має дві староукраїнські редакції.

Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася на чужині, а її творці не мали змоги повернутися на батьківщину.

Оригінал, написаний рукою Пилипа Орлика, зберігається в Національному архіві Швеції у Стокгольмі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: конституція, київ, історія, Україна, швеція
В тему