5 Липня 2021
Новини

Мешканці багатоповерхівок отримуватимуть три платіжки за газ. Чому і як зросте оплата

Мешканці багатоповерхівок отримуватимуть три платіжки за газ. Чому і як зросте оплата

Мешканці багатоквартирних будинків скоро будуть додатково платити за газ, а точніше, за труби всередині будинку, якими блакитне паливо йде в квартири.

Чому і скільки доведеться платити за обслуговування труб, пише «Сьогодні».

Як виявилося, такими мережами майже ніхто не займається – газові труби не перевіряють, поки не запідозрять витік.

Хто відповість за витік газу

Наприклад, в одному з житлових комплексів Бучі за кілометри газових труб у восьми багатоквартирних будинках відповідають не газовики, а керівник ОСББ – саме з нього спитають, якщо в котромуст із будинків станеться лихо через газ.

«Я сам особисто можу тільки набрати води з милом, поприскати трубу і подивитися: є витік газу чи немає. Але якісь інші дії я не можу робити, бо немає технічної освіти спеціальної для цього і немає ліцензії в ОСББ », – каже голова ОСББ Артем Ланський.

Якщо немає ОСББ – відповідає комунальна Експлуатаційна компанія. Так сталося після змін на ринку газу – внутрішньобудинкові труби стали спільною власністю і відповідальністю жителів будинків.

«Після того, як були розділені платіжки – окремо за доставку газу і окремо за сам газ, коли фактично ми отримали дві такі платіжки – виявилося, що в містах у багатоквартирних будинках в цю вартість доставки і розподілу газу не була включена вартість обслуговування мереж самого будинку», – пояснює експерт з питань ЖКГ Олег Голубенко.

Тобто за стан труб, що ведуть до будинку, відповідає постачальник, а далі – вже турбота жителів. Вони самі повинні шукати компанії, які б стежили за трубами і при необхідності ремонтували їх. Однак такі договори уклали одиниці, а газові труби кілька років ніхто не оглядав.

Щоб навести порядок і повернути відповідальність за мережі тим, хто знає, як це робити, депутати прийняли відповідний закон і передали труби постачальникам газу.

«Тобто той, хто обслуговує зовнішньобудинкові інженерні мережі, кому вони належать, власне, той повинен і далі доставляти від цього пункту А в пункт Б, і трішечки цей пункт продовжити саме в квартиру. І за це виставляти відповідну платіжку», – говорить Андрій Никончук, голова Асоціації професійних управителів нерухомістю.

Поки труби ще не передали новим підрядникам, то при підозрі на витік газу слід звертатися в аварійну газову службу. А вже після укладення договору – до нових підрядників.

Скільки доведеться доплачувати

Вартість за обслуговування пропишуть новою графою в платіжці за газ. Яка це буде сума – наразі не зрозуміло. Формули, за якою всі будуть рахувати, національний регулятор поки не оприлюднив. Експерти припускають, що буде щонайменше враховуватися стан будинку і мереж та обсяги споживання газу.

«Я чув різні цифри. Це може бути від 350 гривень на одну квартиру в рік до півтори тисячі. Розумієте, ось така розбіжність», – розповів заступник голови Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко.

Якщо постачальник погано виконує свою роботу, жителі можуть вибрати іншу компанію. Головне, щоб був дозвіл від Держпраці.

Голова ОСББ Артем Ланський сподівається, що нова плата не буде вищою за ту, яку зараз жителі віддають за утримання будинкових мереж.

«Ми зараз моніторимо ринок. Коли нам прийде лист від газової служби, тоді у нас буде кілька підрядників. Будемо розглядати питання на правління, враховувати плюси і мінуси кожного та приймати рішення », – говорить він.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: волиньгаз, ціна на газ
В тему

Останні матеріали