6 Червня 2021
Новини

Глава Європарламенту виступив за вступ балканських країн в ЄС

Глава Європарламенту виступив за вступ балканських країн в ЄС

Голова Європейського парламенту Давид Сассолі висловився на користь вступу в Євросоюз західно-балканських країн.

Таке розширення ЄС може стати «позитивним проектом для миру і добробуту», цитують італійського політика видання медіаконцерну Funke Mediengruppe в неділю, 6 червня.

За словами Сассолі, включення держав, розташованих на Західних Балканах, до складу ЄС «може стати вкрай вигідним як для самого регіону, так і для Європи в цілому, оскільки сприятиме стабільності, процвітання і миру на континенті».

Як швидко може бути здійснений цей план, залежить від того, наскільки успішно будуть виконано необхідні критерії для вступу в ЄС в кожній з цих країн, де «ще повинні бути завершені реформи», підкреслив голова Європарламенту.

До Західних Балкан відносять Сербію і Чорногорію, з якими Брюссель вже веде відповідні переговори, а також Албанію і Північну Македонію, офіційно вважаються кандидатами на вступ до ЄС. До регіону також відносяться Боснія-Герцеговина та Косово, які розглядаються як потенційні кандидати.

Однак не всі країни ЄС згодні на таке розширення. У 2019 Франція, Нідерланди і Данія заблокували рішення ЄС про початок переговорів про вступ до ЄС Північної Македонії та Албанії, пославшись на відсутність прогресу в сфері реформ в цих країнах.

В кінці 2020 році Чехія і Словаччина блокували підписання важливого документа на європейському рівні, що сприяє інтеграції західнобалканських країн. У свою чергу, Болгарія виступає різко проти переговорів з Північною Македонією.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: євросоюз
В тему