24 Квітня 2021
Новини

В Україні назвали причини подорожчання гречки

В Україні назвали причини подорожчання гречки

В Україні протягом року спостерігалося  подорожчання гречки  на 34,4%. Так, ця крупа коштує близько 32-50 грн за кг, в залежності від виробника. При цьому ціни продовжать збільшуватися і до кінця 2021-го.

Про це з посиланням на виконавчого директора Міжнародної асоціації гречки Сергія Громового повідомило видання Gazeta.ua.

"Подорожчання гречки триває щонайменше рік. Це пов'язано з тим, що в Україні катастрофічний дефіцит власного виробництва. З 2017 року Росія почала просувати свою гречку на український ринок", – зазначив експерт.

За 4 роки обсяги виробництва гречки в Україні впали втричі – до 60 тисяч гектарів. А мінімально необхідні об'єми для нашої держави – це 150 тисяч гектарів, додав Громовий. Є й інша причина зростання цін.

"Основний ареал вирощування російської гречки — це Алтайський край, вона йшла залізницею через Казахстан. Там міняли бирки і крупа заходила до нас як казахська. А з Казахстаном у нас договір про вільну торгівлю. Зараз у Росії вже піднялися ціни, вони вирівнялися з нашими. Але все таки ота найдешевша цінова категорія до 35 гривень — це російська гречка. Наші якісні торгові марки коштують 45 гривень і вище", – зазначив Сергій Громовий.

За його словами, українці почали менше споживати гречки, бо вона дорога. Зараз на одну людину припадає 2-3 кілограми на рік. Є інші замінники, більш дешеві – макарони, картопля. Норма споживання гречки на одну людину встановлена дієтологами ще з радянських часів – це майже 7 кілограмів на рік.

"Коли рік тому оголосили карантин, спостерігали ажіотажний попит у першу чергу на крупи. Це стало причиною різкого подорожчання гречки – до 26-36 гривень. Урожай 2020 року був невеликий, засіяли тільки 77 тисяч гектарів. А потреба українців – 200 тисяч тонн крупи. Відповідно відбулося здорожчання гречки", – підкреслив Сергій Громовий.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, економіка, ціни, магазин
В тему

Останні матеріали