28 Березня 2021
Новини

Людство може вимерти через втрату здатності розмножуватись

Людство може вимерти через втрату здатності розмножуватись

Зміни клімату, ядерні війни, епідемії , навала прибульців – саме ці причини часто вказують, як загрозу для людства. Як виявляється, апокаліпсис може наступити набагато раніше. А все через те, що люди можуть втратити здатність розмножуватися.

У всьому винні хімічні речовини, які руйнують людські гормони і знижують рівень народжуваності катастрофічними темпами, пише НВ.

У новій книзі під назвою «Зворотний відлік» Шенни Свон, екологічного та репродуктивного епідеміолога з Медичної школи Ікана на горі Синай в Нью-Йорку, виявлено, що з 1973 року кількість сперматозоїдів у чоловіків впала майже на 60%, пише The Guardian. Більше того, якщо ми продовжимо йти цим шляхом, то до 2045 року кількість сперматозоїдів досягне нуля, передбачає письменниця.

«У деяких частинах світу середня жінка двадцяти років сьогодні має менше шансів народити, ніж її бабуся в 35 років. Поточний стан репродуктивної системи не може тривати довше, не ставлячи під загрозу виживання людини», – пише Свон.

У чоловіків ситуація не краща – в середньому у них сьогодні є всього половина сперматозоїдів, які були в дідів. У західних країнах весь спектр репродуктивних проблем у чоловіків збільшується приблизно на один відсоток на рік. Сюди входить і швидкість зниження кількості сперматозоїдів, зниження рівня тестостерону і збільшення частоти раку яєчок, а також зростання поширеності еректильної дисфункції.

Причому така цифра досить оманлива, адже що таке якийсь один відсоток від цілої картини? По-іншому на питання дозволяє поглянути така інформація: якщо за останні 40 років кількість сперматозоїдів знизилася на 50%, то що ж буде ще через 40 років?

Через що ж у людства склалася така ситуація? У всьому винні хімікати, які зараз є у всьому, що нас оточує, – від парфумерії та електроніки до пластикових контейнерів, у яких нам продають готову їжу в магазинах. Не покращують ситуацію й «вічні хімічні речовини» PFAS, які не розпадаються ні в довкіллі, ні в організмі людини. Вони просто накопичуються, завдаючи постійної шкоди щосекунди свого існування.

Небезпечні хімікати – зокрема й фталати, бісфенол А й антипірени – почали виробляти у великих кількостях після 1950 року. Саме в цей час кількість сперматозоїдів у чоловіків і фертильність жінок стали знижуватися.

І, ніби цього недостатньо, Свон добиває людство ще одним фактом: ці хімічні речовини не тільки різко знижують якість сперми, а й зменшують розмір статевого члена і об'єм яєчок.

«Це не що інше, як повномасштабна надзвичайна ситуація для людства», – пише екологічна активістка Ерін Брокович у своїй колонці для The Guardian.

Жінки ж найбільш уразливі під час вагітності, адже на розвиток плода впливає все, що оточує його матір: повітря, їжа, вода і навіть косметика. Ще більш небезпечним негативний вплив хімікатів може бути на ранніх термінах вагітності – так званому вікні репродуктивного програмування – особливо для немовлят чоловічої статі.

Наприклад, якщо жінка зазнає впливу хімічних речовин, які блокують дію андрогенів – стероїдних чоловічих статевих гормонів – протягом першого триместру вагітності, це може дуже сильно вплинути на репродуктивний розвиток плоду чоловічої статі, зокрема призвести до скорочення аногенітальної відстані (AGD) – проміжку від заднього проходу до основи статевого члена. Що коротша AGD у немовляти, то меншим буде розмір його статевого члена в дорослому віці. Також це впливає й на кількість вироблюваних сперматозоїдів.

Якщо ж у нас є стільки досліджень, які доводять згубний вплив хімікатів, чому людство не робить суттєвих кроків для зменшення або повної відмови від використання небезпечних речовин? Зараз є лише невеликі спроби обмежити їх вплив на організм людей, але немає єдиної сили, яка просувала б важливість цього питання. А протистояти є кому, адже збереження нинішньої ситуації лобіюють великі компанії, яким не дуже хочеться вкладати гроші в зміну величезної кількості виробничих ліній.

Через це законодавства адаптуються занадто повільно. Але, менше з тим, деякий поступ уже є. Наприклад, в ЄС обмежили вміст фталатів, що вважаються «репротоксичними» (завдають шкоди репродуктивній здатності людини), в дитячих іграшках і у виробництві продуктів харчування. У США ситуація різна в кожному штаті через те, що лобі великих компаній тут працює ще сильніше, але загалом Америка програє цю битву через «слабке та неадекватне законодавство».

«Жодну країну або регіон на Землі не оминуло забруднення PFAS. Це глобальна проблема. PFAS можна знайти у всіх куточках земної кулі. Вони присутні в організмі практично кожної людини, містяться в рибі глибоко у морі та птахах, що літають високо в небі.

Це буквально вбиває нас, завдаючи шкоди самому джерелу життя – нашим репродуктивним здібностям. І з цим потрібно боротися зараз. Просто ніколи втрачати час», – пише Брокович у своїй колонці.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, наука, дослідження
В тему