9 Березня 2021
Новини

Як виростити курей, які щороку несуть по 200 яєць

Як виростити курей, які щороку несуть по 200 яєць

Нині в Україні все більшої популярності набирають кури породи юрловська голосиста. Тож Вадим Тарасенко, господар із міста Слов’янська, займається розведенням цієї птиці.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Ми з дружиною переконалися, що розводити простих курей немає сенсу, адже у них низька продуктивність. Та й нецікаво за такими курочками доглядати. Саме тому ось уже 17 років розводимо птахів різноманітних порід, які є продуктивними. Зрештою, коли по двору походжають чималі півники, які завважують до семи з половиною кілограмів, а курочки – до п’яти кілограмів, то на них і подивитися приємно. До того ж яйця юрловських курочок вважаються найбільшими серед тих, які несуть кури будь-яких порід. Вага одного становить від 70 до 90 грамів, хоча трапляються й ще більші. Також високою є і несучість курей – до 120 – 200 яєць на рік.

Щодо походження породи, то й по сьогодні це точно не встановлено. Згідно з однією з версій, курочки отримали назву від назви села Юрлово, в якому в кожному дворі розводили цих птахів. Інша ж версія пов’язує походження породи з ковалем Юрловим, який першим почав розводити цю породу.

– Хай там що, але всі фахівці сходяться на думці, що м’ясо цих курей є одним із кращих, – каже пан Вадим Тихонович. – До того ж птахи практично не хворіють, не вибагливі до їжі, а ще – швидко ростуть. Також курочки – дуже гарні квочки і дбайливі матусі. Щоправда, через те, що птахи схильні до ожиріння, то це може стати причиною поганого запліднення яєць. З розведенням птахів цієї породи у нас немає ніяких проблем – вони залюбки їдять суміш зернових і проросле зерно, яке містить у собі чимало вітамінів.

Також під час племінного сезону додаємо у раціон терту моркву, буряк, гарбуз, а також кропиву й інші рослини. Усе це сприяє тому, щоб в організм птахів поступала достатня кількість необхідних вітамінів. Слід подбати і про належний мінеральний обмін – для цього даємо птахам товчену крейду, кісткове борошно та яєчну шкаралупку.

Для успішного розведення юрлівських курочок потрібно подбати про достатнє природне або ж штучне освітлення. Тривалість світлового періоду повинна становити 14 – 15 годин. Тож господар вмикає освітлення на три з половиною – чотири години вранці і ввечері після заходу сонця.

– До речі, півники цієї породи, на відміну від інших, ніколи не кукурікають, – наголошує чоловік. – Вони співають. І, чим довше триває його «пісня», тим ціннішим вважається птах. На сьогодні встановлений рекорд становить 12 – 14 секунд. Щодо кольору, то найчастіше трапляються чорні, чорні  зі сріблястим відтінком або ж сірі.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: їжа, Бізнес, донецьк
В тему