24 Лютого 2021
Новини

Луцькі «слуги народу» закликають розробити закон про місцеві референдуми

Луцькі «слуги народу» закликають розробити закон про місцеві референдуми

«Слуги народу» в Луцьку підтримали закон «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» та закликають напрацювати закон, який дозволить проводити місцеві референдуми.

Про заявили представники фракції «Слуга народу» 24 лютого під час сесії міськради.

Подаємо текст звернення без змін:

«Шановні колеги, пане голово, представники громадськості!

Депутатська фракція політичної партії «Слуга Народу» в Луцькій міській раді висловлює підтримку прийнятому Верховною Радою України закону «Про народовладдя через всеукраїнський референдум», який нарешті повертає громадянам конституційне право управляти своєю країною.

Президент України Володимир Зеленський і наша партія, йдучи на вибори, обіцяли, що в людей буде можливість приймати важливі рішення напряму – без посередництва політиків. Це право, гарантоване усім Конституцією. І сьогодні ми його не просто повертаємо нашим громадянам, а даємо простий, зрозумілий механізм його реалізації. Закон чітко передбачає, які питання можуть виноситися на референдум, а які ні, встановлює запобіжники проти сепаратизму і гарантує, що рішення референдумів будуть владою виконуватися.

Люди давно чекають такої можливості і це підтверджують дані соціологічних опитувань. Вони показують, що майже 70% громадян виступають за проведення всеукраїнських референдумів для прийняття важливих державних рішень.  

Але, на жаль, є політики, які і сьогодні заявляють, що ніби то українці не доросли до того, щоб самостійно вирішувати важливі питання. Це кажуть ті, хто вважають, що країна досі є їхньою власністю, з якою можна робити що завгодно – продати, чи подарувати дітям.

Сьогодні політики, які ще не так давно вимагали референдумів з будь-яких питань, не дали у Верховній Раді жодного голосу за закон, який дозволить їх проводити. Хоча у своїх заявах вони постійно апелюють до думки людей.

Дивує також, що проти референдумів виступають ті, хто називають себе патріотами і державника. Для них окремо хочемо нагадати, що Україна отримала Незалежність саме на референдумі.

Тому, не потрібно боятися говорити з народом, особливо, в питаннях, на які не можуть, або не хочуть відповідати депутати. Бо коли людей не чують, вони виходять на вулицю і через акції непокори змушують політиків рахуватися зі своїми інтересами. Як ми уже знаємо, деколи це може закінчитися трагічно. І це є ще одним аргументом на користь того, що питання, в яких думки політиків не збігаються, мають вирішуватися громадянами напряму.  

Але ми вважаємо, що потрібно йти далі і дати людям право впливати на рішення не лише центральної, а й місцевої влади. Тому закликаємо Верховну Раду напрацювати закон, який дозволить проводити також місцеві референдуми. І нехай рішення людей будуть для нас орієнтиром не лише раз на 5 років, коли проходять вибори, а щодня.

Впевнені, що заможні громади можливі лише там, де люди мають такий реальний інструмент впливу на рішення влади, як референдум. Це ми бачимо на прикладі успішних держав, серед яких хочемо бачити і Україну».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: слуга народу, луцьк, Волинь, закон, вру
В тему

Останні матеріали