24 Лютого 2020
Новини

На Волині не вщухають «земельні» скандали після призначення Боярчука керівником Держгеодастру

На Волині не вщухають «земельні» скандали після призначення Боярчука керівником Держгеодастру

15 жовтня 2020 року Президент України Володимир Зеленський видав указ щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність територіальних громад. Наступного дня Уряд прийняв постанову щодо реалізації указу глави держави.

З середини грудня минулого року і донині важливе рішення Володимира Зеленського на території Волині фактично ігнорується керівником обласного Держгеокадастру Володимиром Боярчуком. Зокрема, десятки тисяч гектарів надалі перебувають на балансі Держгеокадастру і, за нашою інформацією, дій щодо їх передачі громадам начальником управління не вчиняється.

Більше того відразу після призначення Боярчука на території Горохівського району була спроба «дерибану» земель площею більше 300 гектарів. Документи оформляли на осіб, які проживають в Києві, Київській області та навіть Криму. Наші джерела припускають, що таким чином новий керівник Держгеокадастру «хотів віддячити» за призначення.

Це спровокувало акції протесту, в яких взяли участь атовці, фермери, депутати громад та небайдужі громадяни. Вони заявили, що «громаду грабують».

Опісля скандалу були відкриті кримінальні провадження, справу взялася розглядати НАБУ, а громада вимагає звільнення Боярчука. Про що йдеться в зверненні до керівництва Держгеокадастру України.

БІЛЬШЕ ПРО СКАНДАЛ НА ГОРОХІВЩИНІ ЧИТАЙТЕ ТУТ

Однак цього досі не зробили і до звернення громади не дослухалися.

Тим часом керівник волинського Держгеокадастру продовжує видавати «дивні» накази про виділення земель громад приватним особам, які, за усіма ознаками, є підставними. Вони в надзвичайно короткі терміни отримують документи на ділянки. Усі площею 2 гектари. Перші такі випадки зареєстрували в курортному Шацькому районі та в загаданому вище Горохівському.

Також на Волині через дії Боярчука саботували та зірвали процедуру земельних торгів щодо продажу прав оренди. Через це громади області позбавлені права отримати надходження в бюджети обсягом близько 200 мільйонів гривень, які могли б витратити на покращення інфраструктури, зарплати вчителям, медикам, ремонти дитсадків та шкіл.

Окрім цього Володимир Боярчук проводить сумнівну політику щодо державного підприємства «Волинський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», в якому працюють десятки людей — фахівців у сфері землеустрою та охорони земель. Дане підприємство є основним виконавцем наукоємних, складних робіт у сфері землевпорядкування. Зокрема, Боярчук, як повідомили працівники ДП, хоче відібрати в них фактично виконані роботи щодо організації земельних торгів щодо права оренди ділянок загальною площею близько 5 тисяч гектарів. За інформацією джерел у правоохоронних органах, таким чином ці роботи хочуть передати фірмі Анатолія Стрільчука, який нібито є «правою рукою» Боярчука.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, скандал, земля
В тему

Останні матеріали