3 Лютого 2021
Новини

Валентин Федорук: «Я знаю, як зробити Сокиричівську громаду однією з найкращих на Волині»

Валентин Федорук: «Я знаю, як зробити Сокиричівську громаду однією з найкращих на Волині»
Валентин Федорук

Сокиричівський старостинський округ входить до складу Ківерцівської громади та включає в себе шість населенних пунктів — Бодячів, Муравище, Заброди, Конопелька, Дідовичі та власне Сокиричі. Тут живе більше 2 200 людей. І хоч місцеві вибори відбулися ще в жовтні старосту туди поки не призначили. 5 лютого відбудеться сесія міськради, під час якої голова та  депутати мають вирішити це кадрове питання. 

На посаду старости Сокиричівського округу претендує Валентин Федорук — керівник місцевого осередку ГО "АвтоЄвроСила". Напередодні сесії t1.ua зустрівся та поспілкувався з ним. Говорили про бачення майбутнього громади, реалізовані проекти та інше.

Валентине, які проблеми на території округу найбільш болючі?

На території округу багато проблем, але одна з найболючіших — сміттєзвалище біля села Заброди. Туди везуть сміття з громади. Через це люди не можуть користуватися водою, зазнають забрудення грунти, стали непридатними для використання криниці. Тут панує безлад, сміття розносить вітер разом з неприємними запахами, що робить нестерпним життя місцевих жителів. Це одне з перших питань, яке сьогодні піднімає новобраний голова громади Олександр Ковальчук.

Голова громади та його команда провели ряд робочих зустрічей з інвесторами, які пропонують збудувати сміттєпереробний завод та впорядкувати існуючий полігон, що не тільки вирішить існуючу проблему, а й створить робочі місця, наповнить бюджет новими надходженнями. Як мені відомо процес перемовин вже на завершальній стадії.

Сміттєзвалище в Забродах

Ще одне болюче питання — це поля фільтрації біля села Муравище. На цей об'єкт зливають нечистоти з Ківерців та сусідніх сіл. Знаю, що цим займається група підприємців, які платять по 400-500 гривень в бюджет щомісяця. Проте громада може отримувати набагато більші надходження. Думаю, там треба облаштувати пункт пропуску і налагодити чіткий контроль цього процесу. 

Наступна біда нашого округу — це сміттєзвалище біля села Муравище. Його необхідно терміново впорядкувати.  Взагалі я планую створити невелике комунальне підприємство, яке обслуговуватиме Сокиричівський округ. З одного боку, це означатиме появу робочих місць, а з іншого — буде допомою для людей.

Велика проблема на нашому окрузі — це безробіття, через яке багато людей починають вживати алкоголь, вести аморальний спосіб життя. Треба терміново втручатися в цю ситуацію і створювати робочі місця. Якщо це робитиме і влада, і бізнес, то буде максимально великий ефект —  і соціальний, і економічний.

І звичайно в нашому окрузі вистачає традиціних проблем для нашої держави — поганих доріг та відсутність освітлення.

Саме тому одне з завдань, яке ставлю перед собою — збільшити надходження до бюджету. Це дозволить почати вирішення першочергових проблем. 

Якими шляхами плануєте наповнювати бюджет округу?

Наприклад, створити Благодійний фонд розвитку Сокиричівського старостинського округу. Моє бачення — зустрітися з кожним підприємцем і домовитися про спільну роботу. Від мене буде наполегливе прохання, щоб вони зареєстрували свій бізнес за місцем його ведення. Ми повинні допомагати один одному.

Також залучення бізнесу та створення робочих місць один із пріоритетних кроків.

Які проекти ви вже реалізували на території громади?

Перш за все хочу звернути увагу, що я своїми діями хочу показати людям, що можна жити не лише для себе, а й на благо громади. 

Наприклад, ми з однодумцями та місцевими мешканцями провели очищення русла річки Конопелька, яка колись була однією з найчистіших на Волині і взагалі вона унікальна за складом води. Але з часом річка замулилася, береги заросли та перетворилися в болото. 

Ми з хлопцями з "АвтоЄвроСили" та місцевими жителями профінансували всі роботи, почистили близько 600 метрів водойми, висадили на берегах дерева — сосни і березки. Облаштували зону для сімейного відпочинку. Тепер сюди приходять рибалки, діти і дякують нам зроблену роботу.

Такою була річка до розчищення
Розчищення русла річки Конопелька

На жаль, чомусь наші місцеві опоненти, які хочуть поставити свою людину на старосту округу, вирішили нам створити проблему: викликали поліцію, заявили, що ми займаємося захопленням землі. Через півроку розслідування ми довели, що діяли без порушення законів.

До слова, вперше цьогоріч була новорічна ялинка в Сокиричах. Ми з місцевими жителями висадили ялинку в центрі села, вбрали її, влаштували свято для всіх, оганізували розважальну програму, з конкурсами та розвагами для дітей.  

Дуже приємно, що люди згуртувалися навколо такої святкової події, спілкувалися. Важливо, щоб ми були єдині і були однодумцями, бо гуртом можемо вирішити багато проблем. А якщо будемо роз'єднані, кожен буде думати тільки за себе, результату не буде.

Урочисте відкриття ялинки в Сокиричах

Які у вас стосунки з головою Ківерцівської громади?

Знайомий з ним особисто. Це колишній голова Тростянецької сільради. За три роки він змінив цю громаду і вивів її на абсолютно новий рівень. Бачу, що його погляди щодо розвитку повністю співпадає з моїм та учасників нашої організації, які також прагнуть суттєвих змін в нашому окрузі. Тому впевнений, що разом ми впораємось з поставленими перед собою завданнями.

Що спонукає Вас стати головою Сокиричівського округу? 

Як я казав вище, хочу показати своїм прикладом, що можна жити не тільки для себе, але і для громади. Бо якщо ми будемо об'єднанні, будемо підтримувати один одного, то зможемо кардинально змінити нашу громаду. Хочу, щоб люди не чекали, а нарешті відчули ті обіцянки, які їм дають перед виборами.

А ще мені запам'ятався момент під час відкриття ялинки в Сокиричах, коли підійшла бабуся, обняла мене і подякувала. Вона сказала, що ніколи в селі не було такого свята. І це для мене найбільша цінність — людська вдячність. Вона спонукає мене працювати більше.

Спілкувався Анатолій КОТЛЮК

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, ківерці, Політика
В тему