17 Грудня 2020
Новини

Назвали нові ознаки того, що ви перенесли COVID-19

Назвали нові ознаки того, що ви перенесли COVID-19

Вчені намагаються вивчити COVID-19 з самого початку пандемії. Вони вже детально описали типові симптоми захворювання: втома, задишка, лихоманка і сухий кашель. Однак вони також відзначають й інші ознаки, які до цього часу не були пов’язані з коронавірусом. 

Ці таємничі симптоми можуть зберігатися протягом декількох місяців і перешкоджати одужанню. Нещодавно до їхнього списку приєднався новий набір симптомів, відомий як паркінсонізм.

Нещодавня стаття, що описує справу 45-річного жителя Ізраїлю, з'явилася в медичному журналі «The Lancet». Чоловік, повертаючись літаком із тижневого перебування в США, сидів поруч із хворим пасажиром. Через два дні він захворів на COVID-19. Симптоми були типовими: сухий кашель, біль у м’язах та втрата нюху. Чоловік отримав позитивний тест, і через збільшення втоми, задишки та болю в грудях чоловіка доставили до лікарні.

Протягом трьох тижнів після виписки 45-річний чоловік почав відчувати інші тривожні симптоми замість того, щоб одужувати. Виникли проблеми з мовою, письмом та текстовими повідомленнями. З’явився тремор рук, навіть пізнавальні здібності загалом зменшились. Лікарі описали це як «ймовірну хворобу Паркінсона».

Подібні нездужання діагностували у 35-річної жительки Бразилії. Вона також відчула низку симптомів, які вказували на хворобу Паркінсона в результаті зараження коронавірусом. Це були: гіпофонія (повільність мови) та повільність рухів. Інший випадок, про який повідомляють - 58-річний чоловік з Мадрида, який мав тремтіння та розлади руху очей.

«Нам потрібно відрізняти паркінсонізм від хвороби Паркінсона», - повідомила доктор Емілі Тройєр, психіатр та фахівець з нейропсихіатрії в Каліфорнійському університеті.

Паркінсонізм та нервово-психічні ускладнення пов'язані з різними вірусними інфекціями, включаючи звичайний грип, лихоманку Західного Нілу, герпес та ВІЛ. Тому експерти не дивуються, що їх спостерігають при COVID-19 .

«Багато речей можуть викликати паркінсонізм, - додає доктор Тройер. - Певні ліки та кілька видів захворювання. Паркінсонізм, який пов'язаний з COVID-19, в цих випадках був тимчасовим. З іншого боку, хвороба Паркінсона - це окрема, давно описана хвороба, що має певні механізми, симптоми та методи лікування».

Однак спеціалісти наголошують, що люди не повинні ігнорувати такі симптоми, а якомога швидше повідомляти про них лікарів.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Світ
В тему

Останні матеріали