26 Листопада 2020
Новини

Ексберкутівець намагається через суд поновитися в поліції

Ексберкутівець намагається через суд поновитися в поліції
Колишній беркутівець Олександр Маринченко, обвинувачений у розстрілах на Майдані, через суд намагається поновитися на службі в поліції через незаконне звільнення.

Про це в коментарі hromadske розповів адвокат ексберкутівців Стефан Решко.

Захист Маринченка подав позов про поновлення до Окружного адмінсуду Києва.

«Його звільнили через прогул начебто у зв'язку з тим, що він після 29 грудня не вийшов на роботу. А він після 29 грудня був доправлений під контролем України до лінії розмежування з "Д/ЛНР"», — зазначив адвокат.

Стосовно Сергія Тамтури, ще одного обвинуваченого у розстрілах, який також повернувся в Україну після обміну з самопроголошеними республіками. За словами адвоката, Тамтура вже не був тоді поліцейським, він самостійно звільнився з поліції.

«Маринченко був (у поліції). Його просто відсторонили від посади, але не звільнили. Тому весь час (поки триває розслідування) він продовжував рахуватися поліцейським», — розповів Решко.

Суд позов зареєстрував, за спрощеним розглядом без виклику та повідомлення сторін. За словами адвоката, сторона захисту та сторона Національної поліції Києва у позові надали свої пояснення у справі. Коли розпочнеться розгляд — поки невідомо, каже адвокат.

У чому обвинувачують ексберкутівців

П'ятьох колишніх беркутівців — Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олега Янішевського, Олександра Маринченка й Сергія Тамтуру — обвинувачують у вбивстві 48 та пораненні 80 людей на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року.

Тривалий час вони перебували на лаві підсудних, але отримати вироки не встигли, бо їх передали бойовикам у межах обміну 29 грудня 2019 року.

Тоді з полону бойовиків повернулися 76 українців. Україна передала бойовикам понад 120 людей, зокрема колишніх беркутівців.

В угоді про обмін нібито була домовленість припинити будь-яке кримінальне переслідування тих, кого обміняли (як кажуть бойовики), однак слідство не припинило справу проти беркутівців.

Крім того, у лютому 2020-го Маринченко і Тамтура повернулися до Києва, а решта беркутівців продовжують переховуватися. Нещодавно суд оголосив Янішевського, Зінченка та Аброськіна в міжнародний розшук, а також суд виділив в окреме провадження розслідування щодо цих трьох обвинувачених.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: євромайдан, суд, поліція
В тему

Останні матеріали