14 Листопада 2020
Новини

На Волині 96-річний довгожитель знає усі секрети виноробства

На Волині 96-річний довгожитель знає усі секрети виноробства

В усьому світі вино п’ють для задоволення і здоров’я, воно є головним атрибутом святкового столу і гарантією гарного настрою. Поважний довгожитель з Шацька, якому виповнилося 96 років,  Костянтин Чесноков знає про цей напій буквально все – пише газета «Новий погляд+», передає Район.Шацьк.

Він смакував його в Грузії – найстарішому виноробному регіоні світу, одним з перших у Шацьку почав вирощувати виноград і робити з нього вино. І не лише з нього, а буквально з усіх фруктів-ягід, які ростуть на Поліссі: малини, чорної смородини, вишні, ожини, яблук, аличі. Виготовляв міцні «чоловічі» напої і солодкі «жіночі», вдавалися йому ігристі вина, купаж, кальвадос (яблучний бренді) та інші.

«Певно, десь пів століття тому я вперше приніс додому виноградну лозу і посадив її біля хати. Її дав мені вчитель історії з сільської школи Шацька Василь Наумич. Пам’ятаю, я прийшов до нього, щоб розпитати про якісь історичні факти. Наша розмова закінчилася тим, що він пригостив мене вином власного виробництва і подарував саджанці винограду», – розповідає Костянтин Петрович.

На той час у Шацьку одиниці вирощували цю солодку ягоду. Найбільш популярними сортами були «Ізабелла» і «Лідія». Незважаючи на те, що волинський клімат не дуже сприяв росту і дозріванню теплолюбного винограду, рослина з часом все-таки порадувала шачанина щедрими врожаями. Тоді ж він і почав виготовляти вино.

«Бутлі, пляшки, трубки – цих атрибутів стало так багато в нашому будинку, що мама навіть почала висловлювати невдоволення. Причому булькало по всіх кімнатах не лише восени, коли дозрівав виноград, а й влітку, як тільки з’являлися перші ягоди і фрукти. Більше того, посудини із суслом не мали постійного місця, бо одну потрібно було винести на сонце, іншу занести в приміщення, третю – в льох», – з усмішкою згадує про виноробну справу батька донька Лілія Костянтинівна.

Але глава сім’ї настільки любив справу виготовлення вина, багато читав на цю тему, експериментував, пишався, коли все вдавалося і продукт виходив на славу, що члени родини мусили миритися з незручностями. Костянтину Петровичу найбільше смакує сухе виноградне вино, як, до речі, і доньці Лілії. Воно натуральне, з мінімальним вмістом цукру і цілим букетом корисних для організму речовин, які дивовижно діють на серцево-судинну систему: розширюють судини, знижують рівень холестерину, запобігають розвитку атеросклерозу.

Костянтин Петрович любив спілкуватися з однодумцями-виноробами. Колишній директор Шацького територіального центру Володимир Голядинець (нині покійний) часто приносив на зустріч літніх людей в «Університеті третього віку» вино власного виробництва зі смородини та ожини. Смакували ним, ділилися маленькими секретами спільної справи. Шачанин пригадує також, як гостював у свого друга в Тбілісі і як той образився, коли Костянтин Чесноков відмовився випити з ним пристойний бутель вина!

Скільки ж часу може зберігатися цей напій? Як зазначив Костянтин Петрович, коли продукт чистий, правильно зроблений, то в льоху при постійній температурі – 2-3 роки.

«А от у Вірменії чудодійним вважається саме 7-річне вино. Місцева легенда розповідає про юнака, який їхав до своєї нареченої, але молода жінка перестріла його на дорозі, напоїла цим вином і відтоді він залишився в неї… А знаєте, як Максим Горький описав екскурсію на винно-коньячний завод у Вірменії? «Напевно, легше піднятися на гору Арарат, як вийти з підвалів заводу «Арарат»!»– мій співрозмовник знає багато схожих дивовижних історій.

Ну і як же без рецепта від найповажнішого винороба Шаччини! Чи не найбільше позитивних відгуків він отримав про смак вина з аличі, особливо червоної. Рецепт тут трохи складний. Зібрані ягоди слід добре перем’яти руками, на 3 кг додати 4 л води, 100 г родзинок, перемішати в посудині, накрити її марлею і поставити в темному місці, щоб суміш забродила. Через декілька днів вичавити сік, додати цукор (100 г – на 1 літр), залити його в чистий скляний бутель, заповнивши на ? об’єму, і надягнути зверху гумову рукавичку (коли підніметься, її слід проколоти). Поставити вино для бродіння в темне місце, через 4 дні додати ще стільки ж цукру, за тиждень – повторити. Орієнтовно через 2 місяці вино з аличі можна споживати.

Описане – це основа виноробства, насправді ж, зі слів Костянтина Чеснокова, в цій справі дуже багато дрібних, але важливих нюансів, маленьких секретів, які допомагають досягти гарного результату. Скажімо, підготовлений на вино виноград не можна мити, оскільки на шкірці ягід є грибок, який покращує процес бродіння. Майже готовий напій зазвичай є мутним (в ньому залишаються частинки сусла, дріжджів і винного каменю) – щоб його освітлити, додають …збитий у піну білок курячого яйця. Оптимальний вміст цукру в суслі –10-20%, в усіх інших випадках вино бродить погано. В приміщенні, де «грає» напій, не повинно бути різких перепадів температури.

Поважний довгожитель Шацька зараз уже не виготовляє вина, проте ще може похвалитися тогорічними запасами. Одним зі своїх улюблених – виноградним – пригостив і мене. Що сказати?.. Прозоре, легке, янтарного кольору і з неповторним смаком та ароматом! Костянтин Петрович усім радить займатися виноробством. Каже, небагато вклавши, людина зможе отримати смачний натуральний продукт. Адже хороше вино, як правило, коштує досить дорого, а купувати порошковий сурогат – це нонсенс.

Мирослава ЦЮП’ЯХ

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, шацьк, алкоголь
В тему

Останні матеріали