5 Листопада 2020
Новини

50 нардепів звернулися до КСУ щодо звільнення членів Нацкомісії з тарифів

50 нардепів звернулися до КСУ щодо звільнення членів Нацкомісії з тарифів

До Конституційного Суду надійшло подання 50 народних депутатів щодо конституційності призначення діючого складу Національної комісії з державного регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.

Про це повідомляє пресслужба КСУ.

Уповноваженим представником підписантів звернення зазначений народний депутат від "Батьківщини" Олексій Кучеренко.

Крім парламентарів "Батьківщини", відповідний документ також підписали нардепи з "Нашого краю", "Слуги народу", "Європейської солідарності" та інших фракцій.

Зокрема, депутати просять визнати неконституційними і скасувати укази президента 2018-2019 років про призначення членів НКРЕКП: Олени Антонової, Дмитра Коваленка, Оксани Кривенко, Руслана Кайдаша, Ольги Бабій, Валерія Тарасюка та Олексія Магди.

Крім того, нардепи просять скасувати норми закону про НКРЕКП у частині повноважень президента призначати тимчасових членів комісії та затверджувати графік ротації її членів.

Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 366-1 КК, яка передбачає покарання за недостовірне декларування.

Судді КСУ скасували кримінальну відповідальність за неправдиве декларування, діючи у власних інтересах. За повідомленням НАЗК, у декларації двох суддів КСУ – Ірини Завгородньої та Сергія Головатого виявлені ознаки подання неправдивої інформації.

Рішенням Конституційного суду України НАЗК позбавили доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спеціальної перевірки декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без перевірки неможливо призначення переможців місцевих виборів.

Офіс президента опублікував заяву, в якій пообіцяв: антикорупційні інструменти в законодавстві України "буде збережено або в крайньому разі відновлено".

Секретар РНБО Олексій Данілов натякнув, що рішення Конституційного Суду загрожує національній безпеці країни.

Зі свого боку, президент Володимир Зеленський заявив, що система електронних декларацій працюватиме – днями потрібні законопроєкти розроблять і внесуть до парламенту.

Також глава НАЗК Олександр Новіков заявив, що КС планує скасувати низку законів, які стосуються української мови, земельної реформи та створення Вищого антикорупційного суду.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: конституційний суд, депутати, тарифи
В тему