21 Жовтня 2020
Новини

Повідомили, скільки український бюджет щорічно втрачає через митницю

Повідомили, скільки український бюджет щорічно втрачає через митницю

Український бюджет через корупційні схеми на митниці втрачає до трьох мільярдів доларів щорічно.

Колишній глава митниці Ігор Муратов, який очолював відомство з 27 квітня по 19 серпня 2020 року, в інтерв'ю Вільному заявив про системну корупцію у відомстві.
 
"Скільки крадуть на митниці сьогодні? За різними оцінками, бюджет втрачає на митниці від 1 до 3 млрд доларів на рік. Це 250 млн доларів у місяць!" - стверджує Муратов.
 
За його словами, в Україні існує тіньовий "офіс контрабанди", за якою стоїть вище керівництво Митної служби.
 
"Ми спробували ці гроші перенаправити в бюджет, в якійсь мірі, у нас це вийшло, і де ми зараз? У нас відбирають посади, нас звільняють, нас не пускають на роботу. А ті, хто вибудовує схеми і вертикалі органів - у них все гаразд, вони отримують просування по службі, заробляють гроші і всіх все влаштовує!" - сказав Муратов.
 
За його словами, боротьбу з корупцією на митниці припинили близько чотирьох місяців тому. Муратов підкреслив, що це було б неможливим без покровительства з уряду.
 
Відзначимо, Муратов є фахівцем з митного права та з практики його застосування. Є автором низки законів і нормативно-правових актів, спрямованих на спрощення процедур проходження митного контролю.
 
Очолював один з департаментів митниці, також кілька місяців керував службою.
 
Як відомо, правоохоронні органи регулярно рапортують про викриття корупційних схем на митниці. Так у Запоріжжі виявили багатомільйонну схему з експорту зерна, а на Поліській митниці ліквідували схему зі щомісячним оборотом у 400 тисяч доларів.
 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: митниця, кримінал, Україна
В тему