13 Жовтня 2020
Новини

Ситуація в Білорусі: Тіхановська висунула Лукашенку ультиматум

Ситуація в Білорусі: Тіхановська висунула Лукашенку ультиматум

Світлана Тіхановська  висунула самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку три вимоги. 

Про це йдеться в заяві, поширеній офіційним Telegram-каналом Світлани Тіхановської, - пише "Громадське".

Тіхановська назвала три вимоги, які має виконати самопроголошений президент Білорусі: оголосити про відставку, припинити насилля на вулицях і звільнити всіх політв’язнів.

«Якщо до 25 вересня наші вимоги не будуть виконані, вся країна мирно вийде на вулиці з Народним Ультиматумом. І 26 жовтня почнеться національний страйк усіх підприємств, блокування всіх доріг, обвал продажів у державних крамницях», — йдеться в повідомленні.

Тіхановська також зазначила, що опозиція неодноразово висловлювала готовність до діалогу й перемовин, але «розмова за ґратами — це не діалог», як і побиття протестувальників. Вочевидь, ідеться про зустріч Лукашенка з окремими представниками опозиції в СІЗО Комітету держбезпеки Білорусі, яка відбулася 10 жовтня.

Дзвінок чоловіка допоміг?

На тій зустрічі не було Сергія Тіхановського, популярного білоруського блогера й чоловіка Світлани. Він сам планував брати участь у виборах президента Білорусі, але ще до офіційної реєстрації кандидатів його арештували й звинуватили в організації масових заворушень.

Після того, як схожа доля спіткала ще двох головних опозиційних кандидатів (Віктора Бабарика посадили в СІЗО за начебто ухиляння від сплати податків, а Валерій Цепкало виїхав за межі Білорусі), їхні дружини об'єдналися й висунули кандидаткою Світлану Тіхановську.

10 жовтня вона вперше за понад чотири місяці змогла поговорити по телефону з чоловіком, який весь цей час утримувався в СІЗО. Там Сергій Тіхановський порадив дружині продовжувати зустрічі з лідерами іноземних країн, а ще «діяти жорсткіше».

Становище опозиції в Білорусі

Світлану Тіхановську оголосили в розшук у Росії. Це зробили через те, що у Білорусі їй інкримінують заклики до дій, спрямованих проти нацбезпеки. Сама Тіхановська зараз перебуває у Євросоюзі. Майже одразу після виборів президента вона була змушена покинути Білорусь через погрози й тиск із боку влади, а тоді виїхала до Литви. За словами Лукашенка, це за його «допомогою» Тіхановську вивезли до Литви, «рятуючи від підпалу» її штабу.

Щодо лідерів білоруської опозиції, які входять до Координаційної ради, силовики порушили кримінальні справи. Їх або затримали, або змусили покинути країну. На свободі залишається лише нобелівська лавреатка Світлана Алексієвич.

Чи змінилось щось в Білорусі?

Якщо коротко, то ні. Сьогодні вже 66-ий день акцій протесту проти Лукашенка, який, як вважають протестувальники, переміг на президентських виборах незаконно. Найбільш масові акції, на яких збираються сотні тисяч людей, припадають на неділю. На останній із них силовики жорстко розігнали мітинг і затримали майже 600 людей.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: білорусь, олександр лукашенко, Політика
В тему

Останні матеріали