29 Вересня 2020
Новини

Чи збільшуватимуь тарифи на комуналку із жовтня

Чи збільшуватимуь тарифи на комуналку із жовтня

У Міністерстві енергетики спростували інформацію про збільшення тарифів на комунальні послуги, яку напередодні поширювали ЗМІ.

Про це інформує "Суспільне".

Про те, чого насправді очікувати українцям у платіжках цієї осені, коли очікувати на зміну цін, та звідки з’явилася інформація про їх підвищення розповіли нардеп, голова комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг та представник президента в уряді Андрій Герус, експерт з питань соціальної політики та колишній міністр соціальної політики (2014-2016) Павло Розенко, а також професор Києво-Могилянської школи врядування Геннадій Рябцев.

За словами Андрія Геруса,ніяких підвищень на електроенергію з 1 жовтня не буде. Депутат додав, що підстав для підвищення тарифів на воду теж немає. Він також спростував інформацію про те, що тарифи на воду збільшаться на 22%.

"Що стосується газу: нині найбільшим фактором цін на газ є ринкові тренди. Якщо на світовому чи європейському ринку ціна газу буде зростати, то і в нас відбудеться підвищення цін, якщо зменшуватиметься — відповідно те ж трапиться і в нас. Утім ніхто не може спрогнозувати, що відбуватиметься у світі найближчим часом. Можу сказати лише те, що поки ситуація більш-менш стабільна”, — додав народний депутат.

Утім, на думку експерта з питань соціальної політики Павла Розенка, тарифи на комунальні послуги можуть змінитися.

"Справді, з 1 жовтня для населення буде підвищення ціна на газ та електроенергію. Проблема у тому, що ми знаходимося напередодні місцевих виборів, тому очевидно - представники влади будуть спростовувати цю інформацію. Утім зворотне ви побачите у власних платіжках, які отримаєте у листопаді після виборів", — зазначив він.

Колишній міністр соціальної політики наголосив, що з 1 жовтня зміниться форма нарахувань субсидій. Він пояснив, що раніше субсидіанти підвищення цін на електроенергію та газ не відчували, оскільки в них була фіксована сума, яку вони сплачували. Утім з жовтня набуває чинності нова формула нарахувань субсидій.

Професор Києво-Могилянської школи врядування Геннадій Рябцев розповів, звідки виникли твердження про підвищення тарифів та хто регулює питання ціни на воду, електроенергію та газ.

"Інформація, яка виникла у ЗМІ, стосувалася намірів озвучених під час переговорів про компенсації інвесторам "зеленого" тарифу за ті несплати, які були цього року. Тоді мова йшла про механізми компенсації цих втрат. Одним з них був — підвищення тарифів на електроенергію. Але таку ідею органи влади не підтримали, зокрема Кабінет міністрів. Це був один з проєктів, який просто розглядався в кулуарах, але реалізації якого ніхто не сприяв. Але чому він став такою новиною, як факт який вже відбувся, для мене загадка", — зазначив він.

Рябцев також зазначив, що усі тарифи, які розрахують комунальні або приватні підприємства, мають узгоджуватися з місцевим самоврядуванням або НКРЕКП.

"Тобто просто так, довільно ніхто в Україні не встановлює. Що стосується тарифів газ та електроенергію: вони перебувають під наглядом Кабінету міністрів", — підсумував він.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: комунальні послуги, тарифи, гроші
В тему