17 Вересня 2020
Новини

Навального висунули на Нобельську премію миру

Навального висунули на Нобельську премію миру

Російський опозиціонер Олексій Навальний претендує на Нобелівську премію миру.

Його висунули кандидатом. Про це заявив російський науковець, який є професором університету в Нью-Джерсі, Сергій Єрофєєв у Facebook.

Він може стати першим росіянином після розпаду Радянського Союзу, який отримав цю нагороду.

Єрофєєв наголосив, що Олексій Навальний заслуговує Нобелівську премію миру, з чим погодились навіть ті його колеги, які вважають церемонію дискредитованою. Окрім цього, саме науковці були ініціаторами подачі такої заявки. 

"Процес висунення почали вчені, але це не означає, що не з'являться державні діячі або представники міжнародних організацій, які за ними підуть. У будь-якому випадку, важливо пам'ятати, що першими виявились не політики, а саме вчені. Серед тих, хто підтримують цю ідею, є вчені, які раніше негативно ставилися до діяльності Навального, але змінили свою думку. Навіть ті колеги, які вважають, що Нобелівська премія миру дискредитована, згодні дати їй шанс, якщо її отримає Олексій" – йдеться в заяві.

Варто зауважити, ця премія є однією з шести категорій Нобелівської премії. Засновником її є підприємець, хімік і меценат Альфред Нобель, який заповідав, що присудження відзнаки має проходити в Норвегії. 

Лауреати премії миру повинні зробити вклад у досягненні миру у світі. Зокрема, це може бути налагодження дружніх відносин між країнами, або ж допомога у міжнародних конфліктах. Переможці Нобелівської премії отримують диплом, медаль і грошову винагороду. 

А от щодо заявки, то її на розгляд спеціального комітету може подати будь-який науковець. Регламентованих вимог щодо кандидата на премію немає. 

Нагадаємо, Олексій Навальний є головним опозиціонером в Росії, який активно критикує внутрішню та міжнародну політики Кремля. 20 серпня політика отруїли, коли він летів з Томська до Москви. У літаку Олексію Навальному стало погано, тому екіпаж здійснив екстрену посадку в Омську, а чоловіка терміново госпіталізували.

Російські медики розповіли, що не знайшли в крові Навального отрути та заявляли, що це наслідки порушення обміну речовин. Однак родичі наполягли на переведенні опозиціонера до клініки в Німеччині.

Німецькі лікарі заявили, що політика отруїли нервово-паралітичною речовиною групи "Новачок". Цю інформацію підтвердили й незалежні лабораторії Франції та Швеції. Після кількох днів Навальний вийшов з коми та почав реагувати на оточення. А 14 вересня його відключили від апарату штучної вентиляції легень. Наразі стан політика стабільний. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: росія, отруєння
В тему