10 Вересня 2020
Новини

«Вивеземо живою або частинами»: Колесникова розповіла, що з нею відбулося після викрадення

«Вивеземо живою або частинами»: Колесникова розповіла, що з нею відбулося після викрадення

Опозиціонерка Марія Колесникова, яку утримують в одному із СІЗО Мінська, вимагає зареєструвати кримінальні провадження щодо співробітників КДБ і ГУБОЗіК, які чинили на неї тиск.

Заяву опозиціонерки передала до Слідчого комітету Білорусі її адвокатка Людмила Козак, передає TUT.BY. »

Вона описала все, що з нею відбувалося 7 та 8 вересня, а саме: викрадення невідомими людьми, погрози позбавлення життя, спробу силою видворити за межі країни.

Зокрема, Колесникова вказала конкретні імена й посади людей, які чинили на неї психологічний тиск у Головному управлінні по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією МВС Білорусі та Комітеті державної безпеки країни.

Вона вимагає зареєструвати кримінальні провадження щодо цих співробітників силових структур за ознаками злочинів, передбачених ст. 182 (викрадення людини), ст. 183 (незаконне позбавлення волі) і ст. 186 (погрози вбивством) КК РБ.

У заяві опозиціонерка підкреслила, що може впізнати всіх, кого перерахувала, і готова дати докладні свідчення.

Видання привело цитати із заяви Марії Колесникової:

"Зазначеними особами щодо мене висловлювалися погрози позбавити мене життя, які сприймалися мною реально. Зокрема, заявлялося, що в разі, якщо я добровільно не покину територію Республіки Білорусь, мене все одно вивезуть: живою чи частинами. Висловлювалися і погрози позбавити мене волі на строк до 25 років, влаштувати проблеми в місцях утримання під вартою, в місцях позбавлення волі, що я також сприймала як реально ".

"З огляду на те, що необхідної згоди від мене отримано не було, мене помістили в камеру, де я перебувала близько години. Під час мого незаконного утримання в ГУБОПіК, КДБ РБ, використовуючи будь-яку можливість, я заявляла співробітникам про те, що мене викрали, вимагала повідомити про місце свого перебування адвокату і батьку".

"Після того, як співробітники КДБ РБ усвідомили, що добровільно з Білорусі я не поїду, мені наділи на голову мішок, заштовхали в мікроавтобус і вивезли на білорусько-український кордон (п. п. Олександрівка), де із застосуванням сили, проти моєї волі намагалися видворити мене з Республіки Білорусь ".

"Після того, як я порвала свій паспорт, виключивши таким чином в'їзд на територію України, мене знову посадили в мікроавтобус і доставили в Мозирський прикордонний загін, де я перебувала до вечора 08.09.2020 р".

7 вересня стало відомо, що в центрі Мінська її нібито викрали. У білоруській міліції спростували свою причетність, а через майже добу, вранці 8 вересня, з'явилася інформація, що Колесникова намагалася виїхати в Україну.

Офіційний представник Держприкордонкомітету Білорусі Антон Бичковський сказав, що 8 вересня Колесникова, а також її колеги Іван Кравцов та Антон Родненков пройшли прикордонний контроль на кордоні з Україною.

Разом з тим, провладні ЗМІ Білорусі заявили, що опозиціонери нібито намагалися здійснити прорив через кордон. Також повідомляється, що Колесникова нібито випала з авто і була затримана. Доказів цьому немає.

Пізніше Держприкордонслужба України підтвердила, що Кравцов і Родненков прибули в країну. Що стосується Колесникової, то вона кордон не перетинала.

Батько Марії Колесникової заявив, що його дочка затримали і помістили в СІЗО №1 на вулиці Володарського в Мінську.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: білорусь, арешт
В тему