7 Вересня 2020
Новини

Коронавірус у світі: чи відновлюються легені і серце після хвороби

Коронавірус у світі: чи відновлюються легені і серце після хвороби

Нове дослідження австрійських вчених показує, що позитивні тенденції після COVID-19 все-таки є і функція легенів і серця відновлюється з часом.

Вчені з Інсбрукського медичного університету опублікували результати спостережень за 86 пацієнтами (всього брали участь 150 людей) із середнім віком 61 рік. З них 21% пацієнтів проходили лікування у відділенні інтенсивної терапії, а ще 19% перебували на штучній вентиляції легенів, пише 24 канал з посиланням на CNN

Близько 65% учасників тривалий час мали такі симптоми, як задишка і кашель під час першого огляду після одужання через шість тижнів. Ще через шість тижнів задишка була тільки у 39%, а кашель – у 15%. Вчені також оцінили стан легенів і серцево-судинної системи.

У період між 6 і 12 тижнями показники функції легень і серця також покращилися.

Комп'ютерна томографія показала, що в цей період загальні пошкодження легенів знизилися з восьми до чотирьох балів.

Зокрема, пошкодження від запалення легенів і скупчення рідини в органі (симптом "матового скла") спочатку був у 88% пацієнтів, а до 12-го тижня – у 56%.

Ехокардіограма серця показала, що у 58% пацієнтів ще зберігалася дисфункція лівого шлуночка серця, а рівні запалення і згустків крові були значно підвищені.

"Діастолічна функція лівого шлуночка є ознакою серйозності захворювання, однак ми спостерігали, що вона також згодом поліпшувалася,"– зазначила співавторка дослідження Сабіна Саханік. Результати дослідження поки не пройшли етапи рецензування та опубліковані в якості попередніх. Наступні результати обстежень всієї вибірки учасників опублікують через 24 тижні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: коронавірус, Надзвичайні події, Світ
В тему