31 Серпня 2020
Новини

Іран готовий до перемовин з Україною щодо виплати компенсацій за збиття літака МАУ

Іран готовий до перемовин з Україною щодо виплати компенсацій за збиття літака МАУ
Іран запропонував Україні у період з 18 до 21 жовтня провести у Тегерані другий тур перемовин щодо компенсацій за збиття літака Міжнародних авіаліній України.

Про це повідомив посол Ірану в Україні Манучехр Мораді в інтерв'ю «Укрінформу».

«Іранська сторона кілька днів тому (інтерв'ю записувалося 20 серпня) вручила ноту посольству України в Тегерані й запропонувала період з 18 до 21 жовтня для другого туру перемовин», — розповів він.

За словами посла, зараз Іран очікує відповіді української сторони щодо пропонованого періоду.

Він уточнив, що у перші два дні відбудуться експертні засідання комітетів, а потім заступники міністрів закордонних справ двох країн обговорять результати експертних засідань.

До слова, Мораді позитивно оцінив перший тур перемовин. Каже, що їхні результати навіть перевищили очікування іранської влади. Щодо другого туру переговорів він «також є оптимістом».

Що відомо про катастрофу літака МАУ?

Літак Boeing-737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» розбився уночі 8 січня невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту Імам Хомейні в Тегерані. Спочатку влада Ірану не визнавала факт збиття, але через деякий час підтвердила, що літак помилково збили протиповітряні сили країни.

На борту перебували 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі вони загинули. Серед жертв авіакатастрофи — 11 українців.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна очікує від Ірану готовності до повного й відкритого розслідування, виплат компенсацій, офіційних вибачень по дипломатичних каналах. Зі свого боку президент Ірану запевнив, що усі винні будуть покарані.

Нещодавно у Франції успішно розшифрували дані обидвох «чорних скриньок» збитого у січні над Тегераном літака МАУ. У МЗС України заявили, що розшифровка підтвердила, що лайнер упав унаслідок влучення в нього ракети, а на момент збиття він був справний.

З Іраном поки не домовилися про суму виплати компенсацій родинам загиблих та авіакомпанії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: іран, Україна, Світ
В тему

Останні матеріали