28 Серпня 2020
Новини

Збирачам ягід з України заборонили в'їзд до Фінляндії. Чому?

Збирачам ягід з України заборонили в'їзд до Фінляндії. Чому?

Уряд Фінляндії заборонив в'їзд збирачам ягід із країн, що знаходяться за межами ЄС. Постанова діятиме з 28 серпня по 18 вересня.

Про це пише "Громадське".

Відповідно до рішення, сезонні робітники, які займаються збором ягід у Фінляндії, не зможуть в’їхати, якщо прибуватимуть із третіх країн у «червоному» списку Євросоюзу. Оскільки Україна також у ньому присутня, українці принаймні до 18 вересня не зможуть виїхати на заробітки до Фінляндії.

Водночас рішення фінського уряду не стосується таких країн, як Грузія, Нова Зеландія, Таїланд, Південна Корея, Руанда, Туніс і Уругвай, оскільки з них в’їзд на територію Європейського Союзу дозволяється. Збирачів ягід із цих країн пускатимуть лише за наявності дозволу на роботу від роботодавця.

А що взагалі із в’їздом заробітчан до ЄС?

Узагалі ЄС через пандемію закрив кордони для всіх країн ще у травні. Але із серпня дозволяє в’їзд окремим країнам, де ситуація з коронавірусом сприятлива. Для решти ж країн діють обмеження — але і тут є виключення: приміром, в’їзд до ЄС не забороняли дипломатам.

Сезонні працівники також підпадають під виключення обмежень на в’їзд до Євросоюзу. У середині липня Європейська комісія оприлюднила рекомендації для країн-членів щодо сезонних робітників, де закликала гарантувати їхні права і забезпечувати їхній соціальний захист у часи пандемії.

Що з українськими сезонними працівниками в ЄС?

Точна кількість сезонних робітників у ЄС невідома. За оцінкою Єврокомісії, може йтися від кількох сотень тисяч до мільйона людей. Так само невідомо, скільки серед них саме українців. Окрім Фінляндії, інші країни ЄС, куди українці їздять на заробітки (Польща, Чехія), про обмеження в’їзду для сезонних працівників не оголошували.

Водночас кожна країна-член ЄС має право запровадити певні обмеження для іноземців, які в'їхали до неї, навіть якщо це заробітчани. Ідеться передусім про необхідність дотримуватися правил самоізоляції. Так, Естонія вже оголосила про намір висилати заробітчан, які ці правила порушують.

У травні влада Фінляндії повідомила, що Україна не відпускає до неї близько 1500 сезонних робітників. Після розголосу тодішній міністр закордонних справ Вадим Пристайко запевнив, що це питання вирішать.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: українці, Світ, заробітчани
В тему