19 Серпня 2020
Новини

Мітинги в Білорусі: опозиція обрала президію

Мітинги в Білорусі: опозиція обрала президію

У Білорусі 11 день тривають акції протесту.

Опозиція обрала президію Координаційної ради, на головній площі Мінська зібрався мітинг, в якому беруть участь кілька тисяч людей. Про це інформують TUT.by, Радыё Свабода

На засіданні 19 серпня було обрано президію Ради, до якої увійшли Світлана Алексієвич, Лілія Власова, Сергій Дилевський, Максим Знак, Ольга Ковалькова, Марія Колесникова, Павло Латушко. Рада прийняла резолюцію, в якій вимагає припинити насильство, звільнити політв'язнів, визнати вибори недійсними.

Як заявив Павло Латушко, вони вже дзвонили в Адміністрацію президента, щоб повідомити про цілі і завдання Ради, але відповіді не отримали.

Ексдиректор Купалівського театру зазначив, що Рада бачила реакцію Євросоюзу і Росії на вибори в Білорусі. Але, як вважає Латушко, ідеальним варіантом буде, якщо переговори щодо транзиту влади будуть проходити без втручання зовнішніх сил, а лише між суспільством і владою Білорусі.

Варіант, якщо влада не піде на діалог, у Раді допускають, але чекають, що офіційний Мінськ все ж погодиться на діалог для розв'язання політичної кризи в країні. Члени Координаційної ради також ще раз наголосили, що ніякої програми, про яку пишуть деякі ЗМІ, у Ради немає.

Марія Колесникова зазначила, що Рада не ставить собі за мету зміну конституційного ладу і зовнішньополітичного курсу, і підтримує людей, які висловлюють свою думку, виходячи на мирні акції протесту.

Кілька тисяч людей зібралися на площі Незалежності в Мінську до 19:00 в знак протесту проти фальсифікації результатів президентських виборів і насильства з боку силовиків.

Серед них є ті, хто годиною раніше прийшов до будівлі МВС на акцію протесту. Перед виходом на площу люди скандували "Караєва (глава МВС БР) в суд!", "Давай!", "Лукашенко в автозак!", "Трибунал!", "Страйк!", "Свобода слова для всіх!".

Проспект Незалежності перекритий для приватного транспорту, але громадський транспорт їздить.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: білорусь, вибори, акція протесту
В тему