14 Серпня 2020
Новини

Україна хоче переманити білоруських IT-шніків

Україна хоче переманити білоруських IT-шніків

Через політичну кризу в Білорусі та вимкнення інтернету, Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації, хоче переманити до Україні працівників IT-сектору Білорусі.

Про це Федоров написав у Facebook, - інформує Громадське.

Він нагадав, що IT-сектор динамічно розвивався у Білорусі та є найбільш прогресивною сферою бізнесу в країні, яка забезпечує близько 10% ВВП (насправді 6,5%).

«Нещодавні серйозні обмеження з доступом до мережі Інтернет, мобільним зв'язком та систематичні перебої в роботі банківської системи змушують ІТ-компанії Білорусі шукати можливості для переїзду в інші країни», — зазначає міністр.

Саме тому Федоров хоче заманити білоруських айтішників до України та спростити їм умови роботи і проживання.

Так, українська IT-компанія може запросити на роботу іноземця, який надав з документів лише копії свого паспорта із завіреним перекладом та кольорове фото 3,5х4,5.

«Потім компанія звертається із заявою до Центру зайнятості, до якої додає копії паспорта іноземця, фото та проєкт трудової угоди з ним. Протягом 5-7 днів Центр зайнятості видає такий дозвіл. Все. Іноземець може легально проживати та працювати в Україні», — обіцяє очільник Мінцифри.

Крім цього, український уряд хоче забезпечити еміграцію до України 5 тисяч висококваліфікованих ІТ-спеціалістів. Вони можуть отримати посвідку на постійне проживання та роботу в Україні впродовж 10 років.

У межах цих квот іноземці зможуть працювати на таких самих умовах, що й українці, вони зможуть не прив’язуватися до конкретних термінів перебування в нашій країні та до конкретного місця роботи чи посади. Також вони можуть стати приватними підприємцями та емігрувати до України разом зі своїми родинами.

«5000 квот розподілені по областях України, в яких зосереджена найбільша кількість IT-компаній. Дніпропетровська, Одеська та Львівська області можуть залучити по 600 іноземних фахівців, Харківська — 700, а місто Київ отримало 2 500 квот», — уточнив Федоров.

Скористатися цими квотами можуть і ті, хто вже проживає в Україні. Вони мають подати документи у територіальний підрозділ Державної міграційної служби за місцем реєстрації. Ті, хто перебувають за кордоном, мають звернутися до консульської установи.

«Ми готові у режимі 24/7 надавати сприяння та консультаційну підтримку іноземним ІТ-спеціалістам, які бажають локалізуватися в Україні. Для отримання консультації вони можуть звернутися за номером +380 50 516 64 35», — додав Федоров.

Водночас очільник Мінцифри дипломатично заявив, що така допомога від України дозволить білоруським айтішникам вистояти у складні часи, «щоб потім повернутися на батьківщину економічно сильними і готовими підтримати свою країну».

Що з IT-сектором у Білорусі

Останніми роками він розвивається дуже динамічно, додатковим драйвером стало створення у Мінську Парку високих технологій і підписання президентом Лукашенком декрету «Про розвиток цифрової економіки» (набув чинності у 2018 році), який зокрема передбачає пільги для залучення іноземних інвестицій.

Парк високих технологій дозволяє зареєстрованим у ньому компаніями працювати в особливій юрисдикції зі значними податковими послабленнями та іншими преференціями. У парку вже зареєстровані понад 700 компаній, в яких працюють понад 58 тисяч співробітників.

Білоруський IT-сектор понад 90% продажів здійснює за кордон. Водночас він створює і власні унікальні продукти, відомі на увесь світ. Наприклад, мало хто не чув про компанію Wargaming, яка створила гру World of Tanks.

Наразі галузь IT забезпечує близько 6,5% у загальній структурі економіки, до 2023 року влада розраховує на 10%. За підсумками 2019 року Парк високих технологій заробив близько 2 мільярдів доларів.

Як реагують айтішники на політичну кризу

Після жорстоких розгонів акції протесту силовиками представники IT-індустрії (понад 2 тисячі СЕО, інвесторів, розробників) звернулися до президента Лукашенка з відкритим листом з вимогою зупинити насильство.

«Ми не експерти в політиці, але експерти в технологічному бізнесі. У країні формуються умови, в яких технологічний бізнес не може функціонувати. Стартапи не народжуються в атмосфері страху та насильства. Стартапи народжуються в атмосфері відкритості та свободи», — йдеться в листі.

Також автори звернення попередили владу про великий відтік спеціалістів з Білорусі. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: білорусь, Україна
В тему