31 Липня 2020
Новини

Зеленський підписав закон про зменшення «зеленого» тарифу

Зеленський підписав закон про зменшення «зеленого» тарифу

Зеленський підписав закон про удосконалення умов підтримки виробництва електроенергії з альтернативних джерел. Тобто, зниження та реструктуризацію так званого "зеленого" тарифу. 

За відповідний законопроєкт 21 липня проголосувала Рада, а через десять днів його підписав президент Володимир Зеленський, - пише 24 канал.

Голосування пройшло під час позачергового засідання 21 липня. Законопроєкт у цілому підтримали 288 народних обранців. Також народні депутати підтримали три правки до законопроєкту (№1203, №881, №939), які запропонував комітет ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. 

Отже, тепер "зелений" тариф в Україні знизять: 

  • для сонячних електростанцій потужністю понад 1 МВт – на 15%,
  • для вітрових електростанцій – на 7,5%. 

Перед голосуванням виступив голова комітету Ради з питань енергетики Андрій Герус. Він зауважив, що в Україні сьогодні "зелені" тарифи є на 150 ? 200% вищими, ніж, наприклад, у Німеччині.

"І ми прекрасно розуміємо, що навіть зниження на 15% – взагалі не катастрофічне та не створює серйозних проблем для учасників, які працюють за "зеленими" тарифами", – заявив він. 

Герус додав, що за "зелений" тариф платять усі українці.

10 червня після довготривалих перемовин з інвесторами уряд ухвалив Меморандум щодо так званої добровільної реструктуризації "зелених" тарифів.

Увечері того ж дня свої підписи під документом поставили прем’єр, виконувачка обов’язків міністра енергетики та представники двох профільних асоціацій.

Однак з позицією уряду погодились не всі. Причина – різні погляди на подальший розвиток сонячної генерації.

У межах мемомрандуму із виробниками "зеленої" електроенергії Кабмін зобов'язався до кінця 2021 року повністю погасити наявну заборгованість перед інвесторами щодо відновлюваних джерел енергії, яка становить 14 мільярдів гривень.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: тарифи, закон, володимир зеленський, Політика
В тему