26 Липня 2020
Новини

У Росії заявляють, що антипутінські протести справа рук «активістів з України»

У Росії заявляють, що антипутінські протести справа рук «активістів з України»

У Росії схоже знайшли на кого "повісити" протести проти влади в Хабаровську.

Відомий прокремлівський пропагандист і телеведучий Володимир Соловйов знову побачив "український слід" в російських протестах. Цього разу мовиться про масові мітинги в російському Хабаровську. Володимир Соловйов у своєму телеграм-каналі заявив, що до мітингів у Хабаровську причетні українські активісти. 

Він вважає, що активісти з України начебто почали "інформаційну кампанію" з метою розвалу Російської Федерації. На думку Соловйова, українці "розпалили акцію" в Хабаровську, жителі якого вже другий тиждень виходять на багатотисячні мітинги.

Сам він посилається на якісь чотири коментарі з соцмереж, серед яких начебто були заклики – "Хабаровськ – це Україна".

Крім того, в хід пішла традиційна для кремлівської пропаганди маніпуляція історичними фактами, а також згадки про велику українську діаспору в цьому регіоні.

Що відомо про діаспору українців у Хабаровську

  • Хабаровськ у 1917 – 1922 роках був ключовим центром "Нової України" – співмірної за площею до європейської України. Тут діяли потужна українська громада, школи, кооперація. Видавались українські газети і, навіть, формувалось частини українського війська. А у 1930-их роках Хабаровськ став центром українізації Далекого Сходу.
  • Саме місто власне заснував у 1858 році українець Яків Дяченко (він же заснував ще близько 30 населених пунктів на Далекому Сході). Про це мовиться в матеріалі "Історичної правди" – "Хабаровськ – дух свободи Нової України".
  • У 2008 році, з нагоди 150-ліття міста, в самому центрі, на вулиці Тараса Шевченка, жителі Хабаровська відкрили йому пам'ятник. Бронзовий, у повний ріст.
  • Українські історики не сумніваються, що серед протестувальників у сучасному Хабаровську є не лише онуки й правнуки українських переселенців, але також нащадки засланих у Хабаровський край бандерівців. Ймовірно це й викликає таку лють в кремлівських пропагандистів.

Протести в Хабаровську: що треба знати

  • У російському Хабаровську та інших містах Далекого Сходу вже понад два тижні тривають масштабні акції протесту. Люди вимагають звільнити арештованого губернатора Хабаровського краю Сергія Фургала.
  • Мітинг 25 липня вже назвали наймасовішим. За різними оцінками там зібралося від 60 до 90 тисяч людей. Хабаровські протестувальники вимагають також відставки Володимира Путіна, називаючи його в своїх лозунгах "царем".
  • Губернатора Хабаровського краю Сергія Фургала затримали в Хабаровську і доставили до Москви 9 липня. Слідство звинувачує його в організації вбивств двох бізнесменів, а також замаху на вбивство ще одного підприємця, скоєних в Хабаровському краї й Амурської області у 2004 – 2005 роках.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: росія, українці, акція протесту
В тему

Останні матеріали