24 Липня 2020
Новини

У Львові від рідкісної хвороби помела однорічна дитина

У Львові від рідкісної хвороби помела однорічна дитина

У Львові від рідкісної хвороби помер однорічний Марко Печар зі Стрийського району.

У хлопчика виявили синдром Кавасакі. За словами його матері, в смерті винні районні педіатри, проте медики своєї провини не визнають. Про це повідомляє ZAXID.NET.

Мати дитини звинуватила лікарів у халатності і непрофесіоналізмі. За її словами, медики не звертали увагу на прояв цієї хвороби, не змогли її діагностувати і вчасно призначити адекватне лікування.

Мати хлопчика заявила, що 18 лютого у дитини різко піднялася температура до 38,2 С, тому батьки відразу звернулися до лікарів Стрийської ЦРЛ.

Протягом двох тижнів хлопчика з високою температурою лікували від ГРЗ та фарингіту, попри те, що таке лікування не давало ніякого ефекту. При цьому у хворого вже з'явилися нові симптоми - згодом з'ясувалося, це були ознаки синдрому Кавасакі.

За словами матері, на 5-6 день були виражені ознаки хвороби: збільшені лімфовузли, малинові губи і язик, висипка в паховій зоні, червона слизова оболонка очей, набряки долонь.

«Ми на той момент не знали, що це таке. Але ми це все показували лікарці. На що вона сказала, що під час ГРЗ можуть бути такі ознаки, що це фізіологічні собливості дитини. Вона на це не звернула увагу. Ми продовжували лікувати фарингіт», - сказала вона.

На вимогу батьків 3 березня хлопчика направили в лікарню до Львова. Мати розповіла, що дитину відразу госпіталізували через критичні аналізи. У лікарні провели повне діагностичне обстеження - УЗД внутрішніх органів, серця, суглобів, лімфатичних вузлів, ЕКГ серця, рентген. Лікарі призначили лікування згідно з протоколом хвороби Кавасакі - імуноглобуліном і аспірином, але було вже пізно.

У хлопчика стався розрив аневризми коронарних артерій і 8 березня він помер. За висновком паталогоанатома, був підтверджений діагноз «хвороба Кавасакі, розрив аневризми коронарних артерій».

Мати померлої дитини заявила, що у всьому винні стрийські педіатри, зокрема лікар, яка не встановила дитині діагноз і лікувала від ГРЗ й фарингіту. Лікар уже фігурує в кримінальному провадженні через смерть іншої дитини. Ця справа більш ніж трирічної давності, проте рішення суду поки немає.

20 липня стрийська прокуратура відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 140 КК (Неналежне виконання професійних обов'язків лікарями).

Самі ж лікарі зі Стрия своєї провини не визнають. Директор Стрийської ЦРЛ Олексій Ігнатов заявив, що «синдром Кавасакі - рідкісна і складна хвороба і не кожен педіатр стикається з нею в своїй практиці».

«Як тільки запідозрили можливе ускладнення, дитину скерували до Львова у Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр. Скерували тому, що вперто протягом 11 днів трималася температура», - сказав він.

За словами головлікаря, «на момент скерування стан дитину був середньої важкості, ніщо не свідчило про якусь можливу загрозу життю чи якогось іншого ускладнення».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: львів, діти, смерть, Лікарі, кримінал
В тему

Останні матеріали