22 Липня 2020
Новини

Кримчан штрафують за перетин адмінкордону за українським паспортом

Кримчан штрафують за перетин адмінкордону за українським паспортом

У Криму співробітники ФСБ штрафують людей за спроби перетнути адмінкордон за українським паспортом.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ).

Юристи також надали адмінпротокол, складений 20 липня 2020 року на мешканку Криму, яка поверталася додому в Ялту з Києва.

Зазначається, що при в'їзді на півострів прикордонники від ФСБ РФ вимагає від громадян пред'являти російський паспорт. Якщо у кримчанина такого з собою немає, а є тільки український, силовики виносять постанову про призначення адміністративного покарання. За їхнім твердженням, український паспорт для в'їзду (виїзду) в Крим є недійсним.

Мешканка Ялти, котра надала КПГ документ, зазначила, що співробітник ФСБ півтори години допитував її у російському пункті пропуску "Перекоп" (навпроти українського КПВВ "Чаплинка").

"Він ставив мені багато різних запитань, а саме, де народилася, жила, вчилася, де працюю і з ким живу", – розповіла жінка.

У результаті її оштрафували на 2000 рублів (майже 800 грн) за ч. 1 ст. 18.1 КоАП РФ (порушення правил перетину Державного кордону РФ).

"Таким чином, російські силовики примушують кримчан пред'являти саме російський паспорт, виданий Росією в Криму в порушення міжнародних норм в рамках примусу до громадянства", – підкреслюють в КПГ.

Зі свого боку юристи додають, що подібна практика демонструє, що наслідком нав'язаного громадянства країни-окупанта є примус до виконання обов'язків громадян РФ (служба в армії країни-окупанта, участь в голосуваннях), переслідування жителів Криму за законами РФ і порушення основних прав і свобод , включаючи свободу пересування.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: крим, фсб, штрафи
В тему