10 Липня 2020
Новини

«Медведчука під арешт»: у Києві знову акція протесту

«Медведчука під арешт»: у Києві знову акція протесту

Сьогодні, 10 липня, у Києві проходить засідання щодо позову глави ОПЗЖ Віктора Медведчука проти журналіста Вахтанга Кіпіані. Все через його книгу "Справа Василя Стуса", яку кум Путіна вимагає заборонити. 

Під судом зібрався мітинг проти Медведчука і на підтримку автора книги про відомого українського дисидента. Про це повідомляє 24 канал.

Що відомо про засідання та акцію протесту під будівлею суду

Нинішнє, вже шосте за рахунком, засідання може бути вирішальним. Сам Медведчук, який хоче заборонити продаж книги Кіпіані, до суду не ходить. Його інтереси представляє адвокат Ігор Кириленко.

Відповідачами разом з Кіпіані є видавництво "Віват" і типографія "Юнісофт". Позов формально стосується "захисту честі, гідності та ділової репутації та спростування недостовірної інформації".

Біля будівлі Дарницького суду мітингують активісти "Руху опору капітуляції" з гаслом "Медведчук – підарешт!". Загалом там зібралося понад 100 людей.

Позов Медведчука через книгу про Стуса: головне

  • Книга Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" вийшла друком ще у травні минулого року. У ній зібрані ключові документи з колишнього архіву КДБ, де пояснюється, як і за що насправді судили українського дисидента.
  • Віктор Медведчук був тоді державним захисником українського поета Василя Стуса. Його звинувачують у порушенні адвокатської етики під час судового процесу. Сам він своєї провини не визнає.
  • Ще влітку 2019 року Медведчук заявив, що проситиме суд заборонити книжку Кіпіані про Василя Стуса, бо там начебто є "висловлювання, які не відповідають дійсності". Журналіст назвав позов тиском на свободу слова.
  • У жовтні 2019 року суд провів підготовче засідання у справі. Тоді Кіпіані уточнив, що Медведчук вимагає спростувати дев'ять пунктів у книзі, в яких описуються колізії із захистом кума Путіна Медведчука.

Хто такий Василь Стус?

Це український поет, прозаїк, перекладач, літературознавець та правозахисник. Він був одним із найактивніших дисидентів. Лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (1990), Герой України (2005, посмертно).

За те, що боровся за необхідність збереження і розвитку української культури, зазнав репресій з боку радянської влади, його творчість була заборонена, а сам він був засуджений до тривалого перебування в місцях позбавлення волі, де і загинув.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: віктор медведчук, акція протесту, Україна
В тему