3 Липня 2020
Новини

Нова небезпека коронавірусу: чого варто боятися хворим

Нова небезпека коронавірусу: чого варто боятися хворим

Фахівці з'ясували, що COVID-19 здатний викликати порушення ендокринної системи.

До такого висновку прийшли лікарі Національної лікарні Шрі-Ланки, повідомляється в пресрелізі на EurekAlert !.

Вони вивчили стан здоров'я людей, які були інфіковані родинним вірусом SARS-CoV-1, що викликав спалах атипової пневмонії в 2003 році. У багатьох пацієнтів після нього розвинувся поствірусний синдром, який характеризується втомою. Як визначили вчені, частково це могло бути викликано порушенням функції надниркових залоз, при якому не виробляється достатнього рівня кортизолу.

Названа ще одна небезпека коронавірусу

Другою причиною може служити збій в роботі гіпофізарної системи, що регулює наднирники. Протягом року пацієнти повністю приходили в норму.

Разом з тим, патогенні властивості нового коронавірусу обумовлені тим, що патоген зв'язується з людським клітинним рецептором ACE2, який активний у багатьох тканинах, в тому числі ендокринної системи. Він заражає клітини, викликаючи порушення вироблення гормонів.

За словами вчених, тестування на дефіцит кортизолу і лікування пацієнтів стероїдами може стати життєво важливою стратегією боротьби з COVID-19. Уже продемонстровано зниження смертності у важко хворих пацієнтів з COVID-19, які отримували стероїд дексаметазон.

Ускладнення при коронавірусу можуть викликати інсульт і пошкодження головного мозку у шести з десяти пацієнтів, які перебувають в критичному стані в лікарні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, епідемія, Світ
В тему