30 Червня 2020
Новини

Реформа митниці: які завдання стоять перед Нацрадою реформ

Реформа митниці: які завдання стоять перед Нацрадою реформ
Перше засідання Нацради реформ минуло з президентом Володимиром Зеленським, керівництвом Кабміну та Верховної Ради.

Про підсумки засідання розповів керівник виконкому Нацради Міхеіл Саакашвілі, пише hromadske.

«Революційна» судова реформа

Зеленський дав доручення до наступного засідання Нацради підготувати «фундаментальну концепцію революційної судової реформи».

«Не напівзаходи, президент чітко сказав: судова система… До наступної Нацради, яка відбудеться в липні. Це перше, що хоче зробити президент», — сказав Саакашвілі.

Він додав, що, на його думку, Зеленський піде на цю реформу «навіть через референдум, навіть в разі спротиву Верховної Ради, навіть в разі спротиву корупційного судового корпусу».

«Це беззаконня суддівське повинне закінчитися, це те, що президент озвучив», — сказав Саакашвілі.

Єдиний орган фінансових розслідувань

Саакашвілі каже, що Зеленський «ухвалив чітке рішення» щодо заміни усіх правоохоронних підрозділів, що займаються економічними злочинами, єдиним органом фінансових розслідувань. За його словами, позиція президента «радикальна» і повинна бути виконана «без відмовок».

«Головним ворогом економічного прогресу України є правоохоронна система — СБУ, податкова міліція, ті підрозділи, які раніше працювали в ГПУ. Кожен цей орган рекетирує, тероризує, не дозволяє розвиватися економіці України», — сказав він.

Також голова виконкому Нацради наголосив, що Україна є «світовим рекордсменом по терору бізнесу», бо в країні відкрито 2,5 мільйона податкових проваджень.

«Решту економічних органів прибрати і дати можливість бізнесу нормально розвиватися без цього постійного податкового терору», — додав Саакашвілі.

Податок на виведений капітал

«Радикальну позицію» Зеленський зайняв і щодо заміни податку на прибуток податком на виведений капітал.

«Замість податку на прибуток, який абсолютно корупційний, запроваджується податок на виведений капітал — це було підтримано президентом Зеленським. І він сказав дуже чітко: жодних напівзаходів, у нас немає варіанту нічого не робити», — розповів Саакашвілі.

Він уточнив, що «напівзаходи» пропонували деякі представники уряду, які казали: «Ми не можемо цього дозволити».

«Треба брати ризики, щоби допомогти економіці», — додав глава виконкому Нацради.

Реформа митниці

Нацрада реформ підтримала «фундаментальну» реформу митниці, яку запропонував Офіс президента.

«Усі вантажі проходитимуть максимум за 15 хвилин у відкритому митному просторі. Замість 26-15-19 документів буде всього два. Машини будуть розмитнюватися не за маніпулятивною вартістю, а за формулою: кубатура, код випуску і так далі», — сказав Саакашвілі.

Він запевнив, що у такий спосіб буде усунуто «інститут рєшал», митних брокерів й люди самостійно зможуть заповнювати свою декларацію.

«Головною концепцією відкритого митного простору є те, що ми відходимо від класичного штампу й перетворюємо це на платний сервіс», — зауважив Саакашвілі.

В Офісі президента додали, що ця реформа передбачає посилення відповідальності за контрабанду та уніфікацію митних ставок, бо зараз Україна «є одним з антирекордсменів» у світі за кількістю ставок мита.

Київ-Сіті

Також Зеленський хоче створити фінансовий центр у столиці — Київ-Сіті. Саакашвілі уточнив, що йдеться про запровадження елементу міжнародного арбітражу та міжнародних законів, аби захистити інвесторів від українських правоохоронних органів.

«Це ініціатива, яка дозволить залучити в Україну десятки мільярдів доларів нових інвестицій і створити багато робочих місць», — зазначив він.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: володимир зеленський, міхеїл саакашвілі, реформа
В тему