30 Червня 2020
Новини

Чому в Луцьку впав Лесин ясен

Чому в Луцьку впав Лесин ясен

Сьогодні, 30 червня, через сильні пориви вітру зламалося та впало одне з найстаріших дерев у м.Луцьку - Лесин ясен, яке розміщувалось на Замковій площі в межах історико-архітектурного заповідника “Старий Луцьк”.

Дерево є ботанічною пам'яткою природи місцевого значення, яка створена у 1993 році з метою збереження ясена звичайного віком понад 200 років, що росте біля будинку, в якому мешкала видатна українська поетеса Леся Українка, - пише у соцмережах начальник відділу екології Луцької міської ради Оксана Тарабанюк.

"У зв'язку із критичною ситуацією, яка склалася з ботанічною пам'яткою природи місцевого значення “Лесин ясен” упродовж останніх років, на замовлення Луцької міської територіальної громади 25 травня 2020 року науковцями Національного університету біоресурсів та природокористування України, а також арбористами було проведено обстеження пам'ятки природи і на його основі розроблено комплекс заходів щодо лікування та оздоровлення дерева.

За результатами дослідження науковцями були підготовлені висновки та рекомендації, які передбачали наступні поглиблені дослідження внутрішнього стану, оскільки очевидним був великий нахил дерева 30 градусів у сторону площі та наявність великих порожнин, тріщин та прогресування гниття серцевини на місці зрізаної скелетної гілки", - йдеться у повідомленні.

Тому дерево знаходилось у незадовільному стані, мало асиметричну форму. На місці видаленої скелетної гілки утворилось дупло діаметром біля 0,5 м. У дуплі і стовбурі йшли процеси гниття. На стовбурі дерева спостерігались численні тріщини та ушкодження кори.

"У зв'язку із несприятливими погодними умовами дерево не витримало навантаження внаслідок значних опадів і поривів вітру, та впало. Луцькою міською територіальною громадою на місці ботанічної пам'ятки природи “Лесин ясен” планується висадити крупномірний саджанець — нащадок цього історичного дерева, який в майбутньому зможе замінити та зберегти його генофонд", - написала екологиня.

Вже розпочали процедуру зняття статусу об’єкта природно-заповідного фонду місцевого значення з ботанічної пам’ятки природи Лесин ясен.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, луцьк, культура, екологія
В тему