25 Червня 2020
Новини

Яке майно нажили очільники церков на Волині

Яке майно нажили очільники церков на Волині

Журналісти з'ясували, чим багаті очільники церков в Україні. У списку згадувалися і волинські священнослужителі. 

Зокрема, проаналізували надбання керівників Української православної церкви так званого Московського патріархату, Православної церкви України та Української греко-католицької церкви. Інформацію розмістили на сайті «Золото церкви».

Православна церква України

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл

У мирському житті –  Зінкевич Тимофій Семенович. 

Народився і виріс на Тернопільщині. Після строкової служби в Радянській армії демобілізувався і спробував вступити до університету, але не зміг. Працював у Почаївській лаврі. Пізніше вступив до Санкт-Петербурзької духовної семінарії РПЦ, але по завершенню обрав служіння в Українській православній церкві Київського патріархату.

Із 2004-го року єпископа Михаїла призначили керуючим Волинською єпархією УПЦ КП. Під час Помаранчевої революції Михаїл підтримував демократичні сили на чолі з Віктором Ющенком. У 2012 році владику було возведено у сан митрополита. Також отримав ступінь доктора філософії у галузі богослов’я. Митрополит Михаїл подавав свою кандидатуру на посаду предстоятеля ПЦУ, але потім відмовився від цієї ідеї.

Українська православна церква так званого Московського патріархату 

Архієпископ Волинський і Луцький Нафанаїл

У мирському житті – Крикота Петро Григорович. Впродовж майже 20 років був ректором Почаївської духовної семінарії.

У 2012 році владика Нафанаїл входив до складу комісії, яка хотіла змінити статут УПЦ (МП) в Україні. Ці зміни передбачали, зокрема, звуження автономії церкви в Україні та більшу підконтрольність Російській православній церкві. Владика виступав проти отримання Томосу та створення Єдиної української православної церкви.

Українська греко-католицька церква 

Владика Йосафат Олег Говера. Екзарх Луцький.

Народився в Івано-Франківську. Після закінчення середньої школи навчався у підпільній духовній семінарії. Також здобув вищу релігійну освіту в Люблінському католицькому університеті й Папському східному інституті в Римі.

Займався викладацькою діяльністю, зокрема, виконував обов’язки ректора Духовної семінарії імені Йосифа Сліпого. У січні 2008 року Папа Бенедикт XVI благословив рішення Синоду єпископів УГКЦ про заснування нового Архиєпископського екзархату в Луцьку і призначення Йосафата Говеру його першим екзархом.

Екзархат називається «Волинський» і до нього входить Волинська та Рівненська області.

Довідково: 

«Золото церкви» – проєкт «Слідства.інфо», у якому зібрана і каталогізована інформація про статки вищого духовенства трьох найвпливовіших в Україні церков: Православної церкви України, Російської православної церкви в Україні та Української греко-католицької церкви.

Дослідження статків церковного керівництва – це лише перший етап. Згодом базу даних «Золото церкви» доповнять інформацією про бізнес, яким володіють представники вищого духовенства українських церков. А також опублікують низку розслідувань щодо зловживань окремих представників церков, пов`язаних з землею і державною власністю. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: декларація, церква, Волинь
В тему