4 Червня 2020
Новини

Помер відомий волинський лікар

Помер відомий волинський лікар

У віці 82 років відійшов у вічність волинський лікар-невропатолог Василь Петрович Яшан.

Про це повідомили на сайті Волинської обласної клінічної лікарні.

Як пише Вісник, професію лікаря Василь Яшан обрав ще у шкільні роки. Хоча дитинство у хлопця із села на Станіславщині (тепер Івано-Франківщині) було важким. Тато з мамою з ранку до смеркання в колгоспі працювали, тож хатня робота лягала на плечі Василя.

Треба було і корову подоїти, і господарку попорати. А ще ж уроки вивчити! Все встигав хлопчина. І хоч конкурс у медичний вуз був величезний, з першого разу вступив у Чернівецький медінститут!

Про студентські роки сьогодні знаний лікар згадує як про надзвичайно бідні, грошей постійно не вистачало, зате їх відсутність з лишком компенсувала тяга до знань. Мріяв про наукову роботу, аспірантуру. Проте треба було спочатку три роки відпрацювати у лікарні, і молодого спеціаліста направили у Цумань невропатологом. Тут він закохався у свою майбутню дружину Ганнусю, яка приїхала за направленням працювати окулістом.

– Думав, що тимчасово на Волині: три роки відпрацюю, а там переїду ближче до батьків, у Тернопіль. Але коли сказав про свої плани колегам, мене викликали у кабінет до першого секретаря обкому Калити, хоч комуністом я не був: запропонували і квартиру в Луцьку, і роботу в обласній лікарні, аби залишився тут працювати, – згадує Василь Петрович про те, як став волинякою. – Це був 1966 рік.

З того часу Василь Яшан місце роботи не міняв. Пацієнти у нього були дуже важкі – після інсультів, із розсіяним склерозом, з патологіями хребта. Багатьох Василь Петрович пам’ятає на прізвище. У 1988 році Яшана призначили завідувачем відділення профе­сійної патології. 

4 червня 2020 року Василь Петрович Яшан помер.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: смерть, Волинь, медицина
В тему