30 Травня 2020
Новини

Палац в Несвічі біля Луцька на фото початку ХХ ст.

Палац в Несвічі біля Луцька на фото початку ХХ ст.

Сьогодні хочемо розповісти нашим читачам про втрачену архітектурні споруду, яка колись була на Волині, недалеко біля Луцька. Впевнені, що більшість із вас не підозрює про її існування. На жаль, відомостей про цю будівлю є дуже мало, а ще менше зображень.

Чи знали ви, що в селі Несвіч Луцького району Волинської області колись існував палац? Село знаходиться всього 18 км від міста Луцька.

Перша писемна згадка про цей населений пункт відноситься до XVI ст., а саме до 1500 р. Свого часу село Несвіч було родовим гніздом князів Несвизьких.

З історії населеного пункту відомо, що до появи тут палацу був князівський замок. На жаль, його зображень не маємо. Проте його сліди були ще на початку ХХ ст. Також були залишки валів, ровів та різних оборонних споруд. Якщо говорити про власників резиденції в селі Несвіч, то в першій половині XVII ст., Несвіч відійшов до родини Стемпковських гербу.

На початку ХІХ ст. місцевість Несвіч отримала нового власника, а саме Яна Маєвського, який тоді активно скуповував власності на території Волині. Після Маєвського Несвіч переходить до родини Потоцьких.  

В середині ХІХ ст. власниками Несвічу стають представники роду Омецинських. Останнім власником Несвіча був Вінцент Омецинський.

Проте найбільше нас цікавить палац, який існував в Несвічі. Точна дата його появи невідомо. Орієнтовно, дослідники відносять час появи до ХІХ ст. Проіснувала будівля до 1914 року.

Палац в Несвічі знаходився в мальовничому місці, біля ставка, на високому березі, звідки відкривався гарний вигляд на місцевість. Це був одноповерховий, мурований палац. Вхід, до якого був оздоблений колонами, скульптурами.

В архітектурі палацу будівничі поєднали кілька стилів. Тут є елементи класицизму, а також ренесансу.

Резиденція в Несвічі була оточена стильним, по тих мірках, парком, де росли екзотичні дерева.

Вигляд на Несвіч
Вигляд на Несвіч

Палац в Несвічі
Палац в Несвічі

Джерело фото: Книга Р. Афтаназі "Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej", т. 5.

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Фото, історія, Волинь
В тему