28 Травня 2020
Новини

З п’ятьма братами працює на будівництві, а у вільний час пише вірші та картини

З п’ятьма братами працює на будівництві, а у вільний час пише вірші та картини

Василь Королюк із села Білин Ковельського району Волині – один із шести синів-красенів співочої родини Ніни та Миколи Королюків. Народився він у селі Комарове, на Старовижівщині, та, як і брати Михайло, Андрій, Сергій, Віктор та Володимир, що здобули різні професії, займається будівництвом.

Втім дуже закоханий в поезію (з підліткового віку пише вірші та пісні) і живопис, як би життя не змушувало бути прагматичним.  Із роками не закинув пензля та фарб, а став ще вправнішим і знайшов свій мистецький стиль, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Першою моєю творчою роботою була «ненька», в якій мама колисала всіх моїх братів, – розповідає Василь. – Розмалював її різними чудернацькими пташечками. Малюнки прикрашали всі мої зошити, писав їх по стінах, на піску. У школі, звичайно ж, брав участь в художніх конкурсах.

Тому не дивно, що згодом хлопець з глибинки обрав Луцьке училище культури і мистецтв, про викладачів якого згадує з особливими теплом та вдячністю.

– Вони подарували нам прекрасні знання, які дозволили легко навчатися потім у Східноєвропейському університеті імені Лесі Українки, займалися з нами у вільний від пар час. Хороші фарби для таких, як я, сільських дітей, були тоді надто дорогим задоволенням, тому нерідко педагоги пропонували власні. А ще наша аудиторія була розташована між класами скрипки та фортепіано, тому можна сказати, що навчалися ми живопису під звуки цих двох божественних інструментів.

«НА ТАКИХ, ЯК МЕДВЕДЧУК, КАРИКАТУР НЕ МАЛЮЮТЬ»

Василь із гумором згадує, як заробив свої перші, як йому здавалось, великі гроші.

– Випадково познайомився з редактором однієї з газет, той запропонував намалювати політичну карикатуру. Робота йому сподобалась. І я вже бачив себе видатним художником, який багато заробляє. Дитяча наївність. Згодом вирішив покепкувати над Віктором Медведчуком – і отримав настанову: «На таких людей карикатур не малюють», – повчав мене журналіст. Втім, як він помилявся!

Кар’єру художника Василь продовжив у царині православної ікони, але швидко зрозумів, що це не його. Хотілося свободи, незаангажованості, яскравих кольорів, які б передавали стан душі, давали крила. Найближчим виявився такий напрямок у живописі, як абстракціонізм.

– Це багатогранна ідея, те, чим наповнений світ людини, внутрішня втеча особистості від банальності, – так відчуває цей стиль. – Це використання кольорів та їхніх відтінків для створення хорошого настрою. Коли пишеш, втрачаєш відчуття часу. Пишеш для себе, для душі, але заодно хочеться, щоб це подобалося й іншим.

Серед останніх робіт, які представляв майстер у галереї мистецтв напередодні Нового року, – не лише абстрактні полотна, а й волинські пейзажі, улюблені з дитинства зображення тварин.

Але в сім’ї Королюків не тільки він є творчою людиною. Кохана дружина Ярослава, яка закінчила художню школу, гарно вишиває і мріє створювати дизайнерський одяг.

Наталія Дмитрук

На фото автора: Василь Королюк під час власної виставки у Ковельській галереї мистецтв

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, поезія
В тему

Останні матеріали