18 Травня 2020
Новини

«Звернення до знахарів може закінчитися реанімацією», - сімейний лікар з Луцька

«Звернення до знахарів може  закінчитися реанімацією», - сімейний лікар з Луцька

В Україні дотримання гігієни має стати звичкою – впевнена сімейний лікар КП «Луцький центр первинної медичної допомоги» Ірина Борсук. А ось самолікування чи звернення до цілителів чи знахарів може обернутися для хворого трагедією.

Медик в ефірі програми «На часі гість» телеканалу «Аверс» розповіла про особливості своєї роботи під час карантину, важливість формування в дітей імунітету й дотримання простих правил гігієни - пише ІА Волинські новини

Чи відрізняється оцінка стану здоров’я пацієнта на відстані й під час особистого прийому?

У принципі, відрізняється. Але недугу в пацієнта можна запідозрити й відправити його на додаткові обстеження. Окрім того, у поліклініці працюють спеціальні кабінети, і якщо сімейний лікар не впевнений у діагнозі, встановленому онлайн, він може запросити пацієнта туди для дообстеження. Перед тим як встановити діагноз, лікар вислуховує людину й оцінює скарги, розпитує про показники тиску, пульсу, температури тощо, усе фіксує в базі.

Коли ви вже можете призначити ліки після консультації онлайн?

Наявність у людини температури в нинішніх умовах уже насторожує. Навіть коли вона невисока, ми маємо право скерувати пацієнта на ПЛР-аналіз на COVID-19. Приїжджає спеціальна бригада й проводить обстеження. Але передусім пацієнтові, в якого підвищилася температура, ми пропонуємо самоізолюватися, щоб мінімізувати контакти.

Як ви обираєте препарати, які треба призначити пацієнтові?

Я намагаюся призначати препарати за рівнем доказовості. У нас є доказова медицина, яка працює над тим, щоб були медикаменти, які мають доказову базу, тобто перевірені.

Ви десь отримуєте цю інформацію?

Так, ми маємо семінари, зараз дуже популярними є вебінари, онлайн-конференції, з яких ми можемо черпати потрібну інформацію, не виходячи з дому. Це дуже зручно й економить час.

Ви давали поради, які актуальні під час карантину, задовго до його запровадження.

Так, тоді йшлося про грип. Але елементарні правила гігієни мають бути нормою. Передусім до цього треба привчати дітей. Ніде в світі на коронавірус не хворіє стільки малюків, як у нас. Це відбувається ще й через недотримання правил карантину – прогулянки на майданчиках, в людних місцях, ходіння без засобів захисту тощо. Вихід із карантину не означає зникнення вірусу. Він буде, можливі й повторні спалахи. Тому нехтувати миттям рук у жодному разі не можна. Антисептик не може замінити теплої води з милом. Його варто використовувати за відсутності змоги помити руки.

Часто доводиться чути, що колись діти гралися в піску, в багнюці, але хворіли значно менше. Це означає, що нині циркулює більше вірусів?

Діти хворіли й колись, просто не було такої діагностики. Нині з’явилося більше можливостей для обстеження й виявлення недуг, люди стали частіше звертатися до лікарів. Хоча, можливо, імунітет і в дітей, і в дорослих колись був міцнішим. Нині, навіть поза карантином, дітей надто опікують, вони виростають дещо тепличними й не набувають потрібного імунітету. Чому малюки хворіють, коли приходять у садочок? Бо знайомляться з новими мікробами. У них мусить виробитися імунітет. Ми ж маємо допомагати його зміцнювати.

Ви напряму не контактуєте з потенційно інфікованими пацієнтами?

Ні, не контактую.

Отже, й не претендуєте на ту величезну доплату, про яку так солодко говорять?

Не можу відповісти однозначно. Я дуже люблю свою роботу. Маю можливість допомагати людям й отримую від цього задоволення. Щодо зарплати, то, звісно, приємно, коли вона більша, тож будемо сподіватися, що тут щось зміниться на краще.

Сімейний лікар – уже не дільничний?

Ні, наразі дільничності немає. Тобто якщо людина хоче укласти декларацію з лікарем, неважливо, де вона прописана й де проживає.

Процес укладання декларацій не закінчується?

Доки діятиме ця реформа, цей процес триватиме. Тому що постійно народжуються діти, люди переїжджають з місця на місце, хтось просто не задоволений роботою лікаря і хоче його змінити. Та й лікарі звільняються, йдуть на пенсію.

Є певна категорія громадян, які впевнені у власних медичних знаннях, або ж воліють звертатися до знахарів, цілителів тощо, є ті, хто зневірився у традиційній медицині. Вдаватися до самолікування небезпечно, чи не так?

Звісно, це небезпечно, бо може закінчитися і лікарнею, і реанімацією, і дечим гіршим. Має бути хоча б консультація лікаря. Хай там як, але вдавшись до самолікування, люди зрештою все одно приходять до медиків. Тільки лікареві тоді вже набагато важче нормалізувати стан пацієнта.

Коли припиниться карантин, профілактичні заходи припинитися не мають, правда ж?

Звісно. Потрібно й далі дотримуватися дистанції. Носіння маски – питання спірне, а от дотримання гігієни має стати звичкою. Адже цілком імовірно, що епідемія може повторитися, тож нехтувати простими правилами нам не випадає.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, лікарня, лікування
В тему

Останні матеріали